Matkorg med specialkost 70 procent dyrare 

Det är dyrt att köpa mat just nu – men ännu dyrare för den som har matallergier. Det visar en jämförelse som Allergia gjort. En matkorg med specialkostvaror kostar i genomsnitt nästan 70 procent mer än en matkorg med ”vanliga” varor. 

Det har knappast undgått någon att matpriserna skenat rejält senaste halvåret. I september var inflationen för livsmedel 16 procent, jämfört med förra året. Mejerivaror är bland de matvaror som ökat allra mest. Mjölk och ost har till exempel ökat med nästan 30 procent på ett år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Men även om matkostnaderna just nu är skyhöga för alla hushåll och familjer, så är de ännu högre för alla som dessutom måste köpa specialkost. Exakt hur mycket högre har ingen myndighet några siffror på, eftersom Konsumentverket sedan några år tillbaka inte längre tar fram de uppgifterna. Därför bestämde sig Allergia för att göra en egen jämförelse mellan en ”vanlig” matkorg och en korg med specialkostvaror anpassade för en familj med flera matallergier.

Tortillabrödet dyrast

Resultatet? Jo, korgen med specialkost är 69 procent dyrare än den med ”vanliga” matvaror. Allra dyrast var det glutenfria tortillabrödet, som vid Allergias handling var över 300 procent dyrare än det vanliga vetemjölsbakade. Glutenfri mjölmix och glutenfri müsli var också betydligt dyrare än motsvarigheterna.

Vardagsprodukter

I korgen ingår 18 matvaror, där alla bytts till allergianpassade alternativ som är så likvärdiga ursprunget som möjligt. Allt från smörgåsmargarin och påläggsost till fiskfriletter och hamburgerbröd har bytts ut mot antingen mjölk- och/eller äggfritt eller vete- och/eller glutenfritt. Vi har bara tagit med varor som innehåller allergener som kan bytas ut, inte till exempel frukt eller grönsaker.

En del av varorna kan innehålla allergener som inte alla tål, men vi har försökt att välja vardagsprodukter som är vanligt förekommande hos en familj med matallergier. Ofta är förpackningarna till de allergianpassade varorna mindre, men då har priset räknats om för att stämma med förpackningar av motsvarande storlek.

Vår jämförelse är baserad på matvaror som handlats i en och samma butik, Willys, vid ett och samma tillfälle. Därför kan skillnaden i pris variera mot andra butiker och tillfällen.

För att priserna ska bli jämförbara har priset med specialkostvaran räknats om för att stämma överens med förpackningsstorleken på standardvaran.

Text Zandra Zernell Foto Jens Sølvberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php