– Jag har lärt mig att dryga ut maten 

För familjer som använder mycket specialkost kan det vara svårt att påverka sina inköp, eftersom specialkost sällan berörs av rabatter och extrapriser. Därför har Monika Gustavsson Mazas en mängd smarta knep när hon bakar och lagar allergianpassad mat. 

Trebarnsfamiljen Gustavsson Mazas äter strikt vetefritt hemma allihop, eftersom elvaåringen Elias är allergisk. Han har också allergier mot andra födoämnen, däribland mjölk, ägg och nötter. Även de övriga barnen har haft allergier, men de har växt bort med tiden.

Många skulle uppleva allergierna som en utmaning. Men mamma Monika Gustavsson Mazas ser inte begränsningarna, utan tar sig an dem med både kreativitet och skaparglädje. Att dessutom baka och laga mat på ett kostnadseffektivt sätt har hon med sig redan från början, säger hon.

– För mig är det självklart, men jag tror inte att det beror på att vi äter allergikost. Det hänger nog mer ihop med att jag är uppvuxen i en familj med många syskon, där vår mamma alltid använde olika sätt att dryga ut maten på ekonomiska, men hälsosamma, sätt. Jag har trott att alla gör så, men det är kanske inte så vanligt.

Havregryn drygar ut

Några vardagsknep Monika nämner är till exempel att göra storkok av potatis, som går att använda till mycket, eller att dryga ut såser med grönsaker och redningar. Ett annat tips hon har är att man kan blötlägga havregryn i havredryck och låta dem svälla, för att sedan dryga ut köttfärssås med massan som bildas.

– Om man mixar massan också blir konsistensen precis som crème fraiche och går jättebra att ha i matlagning, säger hon.

Allergivänlig tårta

Det finns fler allergiker i släkten och många allergivänliga receptfavoriter är självklara inslag på släktkalasen, däribland Monikas chokladbollstårta.

– Det brukar vi ha som standardtårta och den tar bara fem minuter att göra! Man använder ett vanligt recept med havregryn, smör, socker, kakao, och lite kaffe om man vill ha det. Sedan häller man i lite kokosmjölk, och kör smeten i en matberedare, så att konsistensen blir lite krämig, och inte så torr som den vanligen är.

Därefter trycker man ned smeten i en bakform och plattar till den. Man kan även lägga på lite kokosflingor ovanpå. Om man vill lyxa till det kan man toppa med lite smält choklad.

– Alla barn tycker om den, och ingen märker ens att den är fullständigt allergivänlig, säger Monika Gustavsson Mazas.

Godis i mikron

Hon använder kokosmjölken som säljs på små tetror, eftersom den är krämigast och smakar mindre kokos än den konserverade, tycker hon.

Familjen gör också eget godis. Då kokar de lika delar kokosmjölk, sirap och socker i en glasform i åtta minuter i mikron.

– Sedan häller man ut alltihop på ett bakplåtspapper och kan göra egna dumleklubbor, kolor eller knäck.

Enkel receptfavorit

Familjen har även ett hembakat favoritbröd. Receptet kommer från början från Monika Gustavsson Mazas syster, som även brukar ha olika sorters frön i, men det har modifierats för att passa Elias allergier. Monika har russin i smeten, men hon tipsar också om att man kan tillsätta socker och kanel ifall man vill baka bröd med kanelbullesmak.

– Det bästa är att det är gott och samtidigt går jättefort att baka. Och nu när elen är dyr kan man ju passa på att göra flera plåtar samtidigt. Eller att baka en kaka i ugnen samtidigt, när den ändå är varm, föreslår hon.

Moster Annas enkla havrebröd

Häll 6 dl havregryn i en stor bunke. Ös på kallt vatten från kranen med full fräs i cirka 5 sekunder – det ska bli ungefär 4 dl vatten. Häll i två nävar russin, en rejäl skvätt olja och lite mer salt än vad som känns okej. Blanda runt med sked och gå och häng tvätt (det vill säga låt svälla en stund).

Bred ut på två bakplåtsklädda plåtar och grädda i 200 grader varmluft tills ytan är gyllenbrun (cirka 15 minuter). Upprepa proceduren om du vill passa på att göra fyra plåtar när ugnen är varm och elen dyr. Klipp brödet till en storlek som är lagom för att rosta det i brödrost. Det är perfekt att frysa in och ha på lager. Fungerar bra både som smörgås och fikabröd på utflykt!

Text Susannah Elers Foto Kent Eng

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php