Sverige lugnar Lisas mage

Första gången Lisa Cotton besökte Sverige reste hon med heavymetallbandet Iron Maiden. Livet var stressigt och hon hade ofta magproblem. För två år sedan flyttade hon till Sverige, träffade kärleken och blev buddist. Till slut fick hon också ordning på magen.

Lisa tar emot i sin och sambos lägenhet ett stenkast från Göteborgs Operan som sedan en månad är hennes arbetsplats. Hon bjuder på te.
– I England dricker alla te, men det var faktiskt först när jag kom till Sverige som jag började prova andra sorter än det här påsteét, säger hon och visar upp teet som hon har i skåpet enbart för att hennes mamma gillar att dricka det när hon hälsar på.
Till slut enas vi om ett ryskt, rökt te innan vi slår oss ner kring köksbordet. På kylskåpet sitter olika bilder föreställande Buddha och uppe på en hylla sitter en Buddhafigur och kikar ner på oss.
– Jag har nog varit intresserad av Buddhismen ända sedan min högstadieskola fick besök av några munkar, men det var inte förrän jag kom till Sverige som jag vågade ta kontakt med munkarna här.

Han sa att jag hade celiaki

Ett tidigare hektiskt liv

Lisa ger ett lugnt intryck. Hon säger att hon försöker leva så mycket det går i enighet med sin buddhistiska tro, men ibland längtar hon efter sin mamma hemma i England.
– Fast det går inte riktigt ihop med den buddhistiska läran, säger hon och skrattar lite.
Lisa hade under många år vant sig vid att ha en mage som inte fungerade så bra. I England kändes det inte konstigt eftersom livet där var väldigt stressigt. Hon var bland annat programledare för ett radioprogram som la fokus på heavymetalmusik.
– Hela mitt liv var väldigt hektiskt, jag var jämt ute och festade med andra människor i branschen, jag rökte och jag drack. London är ju en stad som är i gång dygnet runt, säger hon.
Att ha en mage som inte mådde riktigt bra, var kanske inte så konstigt då. Men när hon för ett par år sedan flyttade till Sverige och på många sätt ändrade sitt liv, så borde väl också magen lugna ner sig, kan tyckas. Trots det fortsatte magen att krångla och till slut var det så besvärligt för Lisa att hon i somras sökte läkare för sina besvär. Den första läkaren sa att hon led av IBS, men Lisa gick till ytterligare en läkare.
– Han sa att jag hade celiaki.

Glutenfritt

Sedan dess försöker Lisa ta bort alla produkter med gluten ur maten och magen fungerar bättre än vad den gjort på många år. Att få reda på att man lider av glutenintolerans är jobbigt, att man dessutom bor i ett land där man inte behärskar språket fullt ut, kan göra vardagen extra svår.
– Att köpa mat som är glutenfri är till exempel inte helt lätt eftersom jag inte förstår allt som står på innehållsförteckningarna och här i Sverige är specialmaten dyrare än i England, säger hon.

Hoppfull

Fast hon säger att hon lär sig nya saker i sitt nya land hela tiden och hon är hoppfull, positiv. Sverige är ett bra land att bo i, här är så lugnt och skönt, tycker hon. Här har hon och sambon möjlighet att göra långa vandringar när de båda är lediga, något som är svårt att göra i England. Men trots att hon trivs i Sverige är hon inte främmande för att flytta på sig igen, få användning för sina språkkunskaper i latin och spanska.
– Kanske bor jag och sambon på landet i Italien eller Spanien om några år, säger hon och skrattar lite.
Vi tar oss ner till Göteborgs Operan där Lisa i vanliga fall jobbar som scenarbetare. Ikväll är det premiär för operan Julius Ceasar och full aktivitet i huset. Lisa gillar sitt nya jobb och gillar att lyssna på musiken som sjungs och spelas.
Livet, magen och musiken har förändrats i Lisas liv, fast kanske är det inte så stora skillnader, i musiken, egentligen.
– Heavymetal är fantastisk musik, man måste bara lära sig att lyssna på musiken bakom skränet, säger hon och ler igen

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php