GI-guruns råd till glutenintoleranta – håll koll på blodsockret

Ewa är en av GI-pionjärerna i Sverige och har länge arbetat med att nå ut med information om hur man äter nyttigare. Hon konstaterar att man skall inte äta mindre och behöva gå hungrig. Man skall äta tre mål mat om dagen och ett par mellanmål.

 Många kostråd tenderar att bli trender. GI är inte en trend, slår Ewa fast. GI är en måttenhet som berättar hur snabbt blodsockret höjs efter en måltid. Äter man sådant som höjer blodsockernivån långsamt desto längre är man mätt. Man skall äta långsamma kolhydrater, tillsammans med proteiner, som är det födoämnet som mättar bäst. Man skall helst undvik vitt bröd, vitt mjöl, vitt ris, stärkelse och vanlig pasta och använd istället fullkornsprodukter. Även fett mättar länge. Det fettet man skall äta skall vara nyttigt omättat fett. Fleromättat fett finns i till exempel fisk och avokado, och enkelomättat fett i till exempel olivolja och nötter. Genom att äta mera fibrer får man också bra mättnadskänsla.

GI-metoden går ut på att hålla koll på blodsockernivån

Vet hur starkt sockersuget är

Ewa berättar att hon själv var en riktig godisråtta innan hon fick ögonen upp för GI. Barnens godispåse levde farligt om jag var i närheten säger hon. Jag hade inget problem med vikten eftersom jag rörde på mig väldigt mycket, men hon kände sig svullen i magen och de snabba kolhydraterna gjorde satt hon ibland kunde känna sig trött.
Att bli av med sockersuget är kämpigt, man får ta en strid i början, men när man har fått sitt blodsocker i balans så är man inte längre sugen och man mår bra och orkar mycket mera. För att hjälpa andra att komma till denna balans har Ewas utvecklat sitt 3-stegsprogrammet (Rivstart, Nystart och Balans) i GI-metoden. Den går i korthet ut på att man först vänjer av kroppen från snabba kolhydrater och sedan lägger på nyttigare kost med långsamma kolhydrater.
För att ha informerat om mat länge ville Ewa vara med och påverka direkt vad som finns i matbutikernas hyllor och hon bestämde sig att med vännen Nathalie Westlund att starta Ewalie. Ewalie saluför produkter som är ekologiska och passar för dig som vill hålla koll på matens GI värde. Ewalie har även glutenfria produkter i sitt sortiment.

Viktigt för glutenintoleranta

Ewa konstaterar att det är väldigt viktigt för den som lider av celiaki att hålla koll på de snabba kolhydraterna. Många studier visar att det finns ett starkt samband mellan celiaki och diabetes typ 1. Genom att äta mycket av de snabba kolhydraterna (vetestärkelse, vitt rismjöl, majsmjöl och socker)får man ett snabbt hormonpåslag av insulin som gör att kroppen lagrar in fettet. Detta gör att man blir överviktig och ökad risk för diabetes 2. Många glutenfria produkter som finns i handeln har ett högt GI värde och ger därmed en kort mättnadskänsla, får en att känna sig trött och okoncentrerad och ökar insulinnivå kraftigt, säger Ewa. Därför vill vi på Ewalie erbjuda alternativ med lågt GI värde även för de som är glutenintoleranta, vilket Ewalie är först på marknaden med. Idag fins det brödmix, knäckemix och müslimix i sortimentet. Alla våra produkter är ekologiska och det ser vi som en viktig fråga både för oss och allt flera konsumenter, avslutar Ewa.

GI Glutenintolerans

Ewa Skiöldebrand. VD för Ewalie, grundare till 3-stegsprogrammet i GI-metoden och författare till böcker om GI-metoden, äta efter årstiderna och hälsomaten.