Smakfri tandkräm kan minska munhålebesvär

Personer med munslemhinnebesvär som fått diagnosen oral lichen planus kan istället vara allergiska mot smakämnet karvon som bland annat finns i tandkräm. Det framgår av en studie som genomförts vid Malmö universitet.

Karvonallergi är en form av kontaktallergi som några procent av befolkningen lider av. Malmöforskare har nu kunnat visa att karvonallergi både kliniskt och på vävnadsnivå kan likna den kroniska inflammatoriska sjukdomen oral lichen planus.

Normalt koppas inte oral lichen planus samman med kontaktallergi – även om tidigare enstaka studier visat att karvonallergi är vanligare hos patienter med förändringar i munslemhinnan som till exempel oral lichen planus.

Efterlyser mer information

Det finns en risk, menar Malmöforskarna, att patienter med karvonallergi inte får rätt diagnos. Man vill därför att tandläkare som behandlar patienter med oral lichen planus får information om karvonallergi och att denna allergi kan göra patienten sämre.

Smakfri tandkräm kan vara ett effektivt sätt att slippa eksem runt munnen och förändringar i munhålan, menar forskarna vidare. Det är en enklare och mindre kostsam åtgärd än att behandla med läkemedel.

66 tandkrämer testades

Det gäller dock att hitta rätt tandkräm. Alla tandkrämer med någon form av smak innehåller nämligen karvon – även de med fruktsmak – visar den genomgång av 66 tandkrämer som Malmöforskarna gjort.

I studien ingick cirka 200 patienter, varav hälften med karvonallergi. Den andra hälften bestod av patienter utan allergi men med liknande munslemhinnebesvär. I samband med studien fick en mindre grupp av patienterna dessutom testa tandkräm med 1 procent karvon under en månads tid.

Text Barbro Falk Foto Colourbox