Skyddar bebisen i magen

En amerikansk barnläkare och hans forskningsteam har studerat kvinnor som fått allergivaccination när de varit gravida och funnit att deras barns risk att utveckla astma, matallergier och eksem sänktes med 16 procent. Forskarna tror att det beror på att antikroppar och andra immunceller förs över till fostren och därmed ökar skyddet mot vanliga allergier.

TLV förordar luftdusch
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har uttalat att landstingen nu kan överväga införande av behandling med luftduschen Airsonett vid svår allergisk astma. TLV konstaterar att behandlingen förefaller vara kostnadseffektiv och den förbättrar livskvaliteten för individer med kraftiga begränsningar i sin vardag på grund av astman.

Tydligt med tålatejp
För att underlätta för matallergiker i köket finns nu en märkningstejp att fästa på förpackningar. Om en förpackning inte innehåller några mjölkprodukter sätter man på den gröna tejpen med texten ”Fri från mjölkprotein”. Den glada munnen och det överkryssade mjölkglaset hjälper även det icke läskunniga barnet att förstå. Om produkten däremot innehåller mjölk så fäster man den röda stopptejpen ”Innehåller mjölkprotein”. Finns också för glutenintoleranta. Även användbart till att märka upp eget bakat bröd, matlådor till utflykten och så vidare. Säljs på www.talatejpen.se.