Shoppingrunda i veganbutiken

Det finns en butikskategori som kan erbjuda ett oväntat brett utbud av allergivänliga alternativ – veganbutiker. Allergias reporter begav sig till Goodstore i Stockholm för att titta närmare på vad som finns på hyllorna. Varorna kan också handlas i en webbshop.

Vissa födoämnen är onekligen krångligare än andra att ersätta när man är allergisk. Till dessa hör kanske framför allt mjölk, ägg och gluten, då en så stor del av vår nordiska kost utgörs av dessa produkter. Men utöver de rent praktiska problemen finns ju också utmaningen i att sakna smaker man kanske tålde innan allergin bröt ut, att som barn inte få äta sådant som ser likadant ut som det kompisarna äter, och att det ibland faktiskt kan vara svårare att variera sig. Det kan kännas oerhört orättvist att andra kan gå in i en butik och välja precis vad de vill ha, medan man själv eller ens barn hänvisas till en tråkig hylla i ett hörn av butiken.

Stort sortiment på Goodstore

Med detta i åtanke besöker jag den lilla butiken Goodstore på Södermalm i Stockholm. Butiken delar lokal med det veganska kafét Delivore, som har samma ägare. Som tämligen rutinerad mjölk- och sojaproteinallergiker är jag nyfiken på om jag ska hitta några nya produkter. I vanliga livsmedelsbutiker har förvisso utbudet ökat, men det är helt klart en försvårande omständighet att alla sojabaserade produkter går bort för min del.

Till en början ser jag bara godishyllorna framme vid kassan, men ju längre in i butiken jag går, desto mer förvånad blir jag. Trots de relativt små lokalerna finns en mycket stor mängd varor. Visst finns det också många sojaprodukter, men inte alls i den utsträckningen jag hade befarat. Jag hittar allt från vegetabiliska mejeriprodukter och veganska räkor och fiskpinnar till näringsrika pulver och torkade frukter. Eller vad sägs om vegansk omelett, baserad på bland annat kikärtsmjöl och amarant? Det finns också andra äggersättningar, till exempel färdigförpackat kikärtsspad och äggersättning att baka med.

– Många använder även det här saltet, som ger äggsmak, tipsar Susanne Linnell, som arbetar på Goodstore, och visar mig en liten burk med Kala Namak. Det är ett naturligt svart bergssalt med en distinkt svavelsmak. Det används i det indiska köket men också i vegansk matlagning, för att smaken påminner om ägg.

Enligt Susanne Linnell har butiken ett blandad klientel, där vissa är veganer, en del är allergiker, och en tredje grupp köper produkterna för att det är gott eller för att de vill prova något nytt och hälsosamt.

Fisksås utan fisk

En av utmaningarna som allergiker är avsaknaden av tillgång till rätt smaker. Det är svårt att följa recept när man hela tiden måste byta ut ingredienser. För den som saknat oystersås i woken finns det här till exempel en variant utan ostron. Det finns till och med fisksås utan fisk, och på en hylla hittar jag såväl fisk- som köttbuljong. Utan fisk och kött, alltså. Jag hittar även flera varianter av veganska ostsåser.

I frysdisken ligger påsar med frysta veganska räkor gjorda av potatisstärkelse. Det finns också flera sorters glass och efterrätter. Jag hittar också mjölkfri spraygrädde, veganska pizzor, många sorters veganska proteinpulver, glutenfria nudlar och pastasorter, och till och med veganska semlor. Det finns också ett mycket stort utbud av mjölkfria ostar, där många dock är nötbaserade. Utöver de uppenbara ersättningsprodukterna, bland dem också sådana som finns i vanliga matbutiker,  finns också en del innovativt smaksatta kex och chips.

Allra störst utbud bjuder såklart godishyllan på. Där är som alltid utmaningen för den som är nötallergisk att många produkter innehåller spår av nötter, men jag hittar ändå väldigt många nya godissorter, både choklad och andra typer av godis, utan spår av vare sig nötter, mjölk, ägg eller soja. Att godiset har tämligen naturliga ingredienser är ännu en av fördelarna. För den allergiker som tröttnat på stormarknadernas enformiga godispåsar, eller vill överraska ett barn med ett påskägg finns absolut alla möjligheter att hitta nya, roliga smaker här. Dessutom är det alltid roligt att som allergiker ha lite större valmöjlighet.

Veganskt ingen garanti

Som alltid är det dock viktigt att vara noga med att läsa innehållsförteckningen: Livsmedelsverket har konstaterat att veganmärkta livsmedel inte garanterar att maten är helt fri från ägg, mjölk, fisk eller skaldjur. De konstaterar att det är viktigt att skilja på ”fri från’”märkningen och märkningen ”vegansk. ”Fri från” innebär enligt Livsmedelsverket att livsmedlet inte får ha kommit i kontakt med det allergen som det uppges vara fritt från, så ett livsmedel som är märkt med 100 procent fritt från gluten får alltså inte ha producerats i en fabrik som hanterar gluten.

Det får inte heller märkas som “fritt från” om det är något som naturligt är rent från allergenet. Det är till exempel inte rimligt att märka potatis med “fri från gluten” eller “fri från ägg”, eftersom potatis inte innehåller vare sig gluten eller ägg. Veganmärkningarna kan därigenom skapa en falsk trygghet för allergiker då de saknar en garanti för att produkterna inte innehåller spår av ägg, mjölk, fisk eller skaldjur.

Asiatiska butiker

Man kan numera hitta många veganska produkter i vanliga matbutiker, men det går också att beställa en hel del produkter från butiker som är specialiserade på veganskt sortiment. Många asiatiska butiker har dessutom veganska kategorier, med framför allt olika typer av substitut för fisk, kött och skaldjur. Där kan det dock vara på sin plats att vara lite extra uppmärksam om du är sojaallergiker, då tofu är en vanlig ingrediens i asiatiska produkter, och kan gömma sig under namn som tofu, miso, edamame etcetera. Som alltid behöver du läsa innehållsförteckningarna för att se att produkterna passar just din allergi.

Veganska webbshopar
Goodstore
Happy vegan

Text Susannah Elers Foto Susannah Elers

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php