Veganmärkning ingen garanti för mjölkfritt

Det är svårt att skilja på de olika livsmedelsmärkningar som finns på marknaden, och vissa märkningar riskerar att invagga allergiker i falsk säkerhet. Till dessa hör framför allt märkningen “vegan” eller “vegansk”.

I takt med att efterfrågan på veganska alternativ ökat, har även användningen av märkningen “vegan” eller “vegansk” blivit allt mer vanlig i butikerna. Märkningen, som är frivillig att använda, är dock inte en garanti att produkten är helt fri från animaliska födoämnen. Även om företag ska minimera risken för detta, kan produkter fortfarande vara förorenade med exempelvis mjölk eller ägg, eftersom oavsiktlig kontamination inte skrivs ut i innehållsförteckningen.

För den som är kraftigt allergisk, och reagerar även på mycket små mängder, kan detta innebära en stor risk. Många företag väljer därför att märka sina produkter med “kan innehålla spår av”, då de inte kan garantera att innehållet är helt fritt från de aktuella allergenen. Om en produkt däremot märks med “mjölkfritt” garanterar tillverkaren att inte ens minimala mängder mjölk kan ha hamnat i livsmedlet under tillverkningens gång.

Mer mjölkprotein än i ett litet paket smör

Ett exempel på en produkt där problemet med veganmärkningen kommit i dagen är Cloettas nylanserade veganska variant av den klassiska kexchokladen. Enligt en artikel i Sydsvenskan har flera barn reagerat med allergi mot chokladbiten, vilket resulterat i två anmälningar till miljöförvaltningen i Malmö.

Inledande analyser från Livsmedelsverket visade därefter att den veganska kexchokladen innehöll mer mjölkprotein än ett litet portionspaket smör, vilket lett till att miljöförvaltningen utfärdat en anmärkning med föreläggande.

Enligt miljöförvaltningens undersökning har halten mjölkprotein sjunkit sedan analysen gjordes, men man har ändå skrivit ett föreläggande om att Cloetta måste upprätta riskanalyser för alla nya produkter. 
Cloettas kommunikationschef, Mikael Blomqwist har enligt artikeln i Sydsvenskan i ett mejlsvar kommenterat detta med att “uppgiften om att en produkt är vegansk aldrig får tolkas som att den inte innehåller några allergener”, och att den aktuella kexchokladen inte innehåller mjölk som ingrediens, men att den däremot tillverkas på samma produktionslinje som produkter som innehåller mjölk.

Text Susannah Elers Foto Cloetta