Vegan och sojaallergisk? – Utbudet ökar

Allt fler väljer att äta vego för miljön, djuren och den egna hälsan, men för sojaallergikern kan de färdiga vegoprodukterna vara lite av en djungel då många av dem baseras på just soja.

Sedan 2017 har konsumtionen av både kött och mejeriprodukter går stadigt nedåt. Allt fler blir veganer, vegetarianer eller flexitarianer, vilket innebär att de konsumerar kött och mejeri mer sällan. Ungefär var tionde svensk anser sig numera vara vegetarian eller vegan.

Soja i många produkter

Som en följd av det ökade intresset har marknaden för vegoprodukter fått ett uppsving och allt fler företag vågar satsa på att utveckla nya hel- och halvfabrikat. Många använder dock soja i produktionen, något som kan göra det rejält besvärligt för sojaallergiker. Soja kan bland annat finnas i veganska/vegetariska korvar, schnitzlar, vegobullar, färser, mjölk- och gräddsubstitut, chokladkakor och i många av de mjölkfria ostarna.

Även i produkter som vid en första anblick verkar sojafria, som till exempel en del ärtbaserade produkter kan soja ibland ha använts som startkultur. Än mer komplicerat blir det av att sojaallergiker ibland även reagerar på ärt- och bondbönsprotein vilket är vanliga ingredienser i de sojafria produkterna.

Många alternativ

Att kombinera veganskt med sojaallergi är ändå fullt möjligt, det går bland annat att hitta produkter som är baserade på vete, havre, kokos, ris, linser, frukt eller nötter (om man tål det).

Seitan är en köttersättningsprodukt gjord på vetegluten som även går att tillaga hemma, kryddad kan den bli till både stek och skinka. Jackfruit är också ett alternativ, det är en frukt som rätt kryddad smakar lite likt kyckling och fungerar fint i exempelvis taco. 
Utbudet är med andra ord stort och räcker inte det som finns till buds i de vanliga matkedjorna finns det många veganska specialbutiker som Happy Vegan, Goodstoore med flera, de flesta av dessa har numera också näthandel.

Vill du hellre äta ute finns även där sojafria alternativ, Beyond Burger serveras till exempel på väldigt många restauranger, det är en enastående god burgare som dessutom är helt sojafri.

Text Liselotte Roll Foto Schysst käk

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php