Så allergisanerar du bilen

Efterfrågan på begagnade bilar har skjutit i höjden under pandemin – en effekt av svårigheterna att producera nya fordon under den här tiden. Risken finns dock att tidigare ägare haft pälsdjur i bilen vilket kan ställa till det för den som är allergisk. Men hur allergisanerar man en bil? Vad bör man tänka på?

Att köpa en begagnad bil innebär i bästa fall att bilen är städad vid övertagandet. Men om där har vistats pälsdjur som hund eller katt, eller om ägaren haft bilen till stallet och suttit på sätena med ”ridkläder” kan det innebära problem om man är allergisk mot pälsdjur. Allergen från djuren kan finnas kvar i flera år och bilen måste därför städas noggrant. Astma- och Allergiförbundet rekommenderar dessa steg:

  • Dammsug med allergentätt filter (till exempel Hepa), särskilt i utrymmen som är svåra att komma åt.
  • Dammsug intensivt på mattor och andra textilier som inte kan tas av och tvättas.
  • Torka av ytor med fuktig trasa.
  • Tvätta det som går att vattentvätta, gärna i minst 60 grader.
  • Man kan också använda sig av en våtdammsugare, ett slags kombinerad tvättning och dammsugning.

– Det viktigaste är en rejäl, grundlig städning. Sedan om ett proffs ska göra det eller om man gör det själv, det kan jag inte svara på. Allt är ju relativt. Men man kan göra mycket själv med rätt sorts dammsugare, och genom att våttorka hårda ytor med miljö- och hälsomärkta rengöringsmedel, säger Johnny Lorentzen, miljöhygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Stockholm, CAMM.

Ozonrengöring

Begreppet allergisanering har blivit populärt i samband med bilrekond. Men vad som ingår i det och vad priset är, varierar stort. Hos vissa firmor handlar det om en större ”vanlig” städning av bilens interiör, hos andra kan man köpa till en ozonbehandling som en del i allergisaneringen, något som kan dra upp priset rejält. Men att göra en ozonrengöring själv som privatperson är inget som rekommenderas.

– Ozon är en otroligt aggressiv och reaktiv gas så det gäller att man gör det rätt och inte exponerar sig själv för gasen. Att man vädrat ut ordentligt innan man går in i bilen. Om man inte är väldigt händig och vet vad man gör bör man överlåta det till ett proffs. Som astmatiker eller allergiker är man också känsligare för ozon än andra.

Att ozonet i sig skulle ta död på allergen, som vissa bilfirmor hävdar, är en sanning med modifikation. Ozon dödar visserligen vissa källor till allergen, som husdammskvalster och mögel, men det finns det sannolikt inte mycket av i en bil ändå, menar Johnny Lorentzen. Hur är det då med pälsdjursallergen?

– Ozon fungerar väldigt bra mot lukter, det finns det en stabil grund för att påstå. Vissa firmor påstår att allergenen förändras och blir mindre allergena efter en ozonbehandling men det är ett outforskat område. Man vet lite om hur ozon påverkar just allergener.

Rena filter

Men det är inte bara pälsdjur som kan orsaka problem. För den som är pollenallergisk gäller det att ha ett bra ventilationssystem, påpekar Johnny Lorentzen.

– Är man pollenallergisk och åker genom en björkskog vill man ju att luften som kommer in i bilen är ren och fri från björkpollen, då är det bra med ett filter som rensar bort det. Moderna bilar brukar ha bra filter men det kan variera mellan märken och filtret kan oavsett behöva bytas. Det är värt att kolla upp, tycker jag.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php