Parfymallergier näst vanligast

Parfymallergier är den näst vanligaste hudallergin i världen. Det visar världens största studie av lapptestade patienter. En studie som presenteras vid en internationell hudkongress i Malmö i augusti.

– Nickelallergier är vanligast, säger Åke Svensson överläkare vid Hudkliniken på Skånes universitetssjukhus och en av de drivande bakom studien. Men efter nickel kommer parfym som bland annat förekommer i kosmetika och olika hudvårdskrämer.
Ungefär 1,4 procent av alla de testade utvalda i normalbefolkningen hade denna form av allergi. En på 15 reagerade mot nickel.
– Resultaten av studien är bara i början av presentationerna säger Åke Svensson. Jag skulle bli mycket förvånad om det inte kommer 10-15 vetenskapliga artiklar de närmaste åren med utgångspunkt i studien.

Flertal länder

Det var 12 000 personer som intervjuades i studien. Ytterligare 3 000 lapptestades mot allergi. Deltagande länder har varit Tyskland, Portugal, Italien, Nederländerna och Sverige.
– Metoden som användes vid testningen hade Hudkliniken på Skånes universitetssjukhus satt normen för, säger Åke Svensson. Vi har varit, och är, ett centrum för arbetet med studien som gjorts i ett flertal europeiska länder. Studien har gjorts på en normalbefolkning.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php