Ovanligt med allergi mot alla nötter

Det är lätt att tro att är man allergisk mot en nöt är man allergisk mot alla, men så enkelt är det inte. Nötter hör till olika botaniska familjer – och en del av det vi kallar nötter är egentligen fröer eller baljväxter. Ännu snårigare blir det när man inser att många frösorter också kallas för nötter, trots att de rent botaniskt sett inte alls är det.

Allergi mot nötter brukar inte växa bort, och den som en gång utvecklat nötallergi har därför vanligtvis den livet ut. De nötter som omfattas av EU:s märkningsregler, och därför måste märkas ut särskilt i innehållsförteckningen på livsmedel, är mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel och makadamianöt. Jordnötter omfattas också av dessa regler, men det är inte en nöt utan en baljväxt.

Från lätta till livshotande reaktioner

Det är väldigt ovanligt att vara allergisk mot alla sorters nötter. Det vanligaste är att man bara är allergisk mot en eller ett par sorters nötter – eller att man korsreagerar på någon växt som är nära släkt med den nöt man är allergisk mot. Man kan dessutom vara allergisk mot fröer utan att vara allergisk mot nötter. De två vanligaste frösorterna att vara allergisk mot, sesamfrö och senapsfrö, omfattas också av EU:s märkningsregler.

Vid allergi mot nötter och fröer kan man till exempel få hudutslag, svårt att andas, må illa och få ont i magen eller rinnande ögon och näsa. Man kan också få livshotande anafylaktiska reaktioner.

Ungefär hälften av de som är pollenallergiska mot björk, hassel och al får också milda allergiska symtom i form av klåda i munnen av hasselnötter. Det beror på att en del av proteinet i hasselnötter liknar ett allergen i björkpollen. Vid korsreaktioner som dessa är symtomen oftast mildare än vid andra allergiska reaktioner.

Allt är inte nötter

Inte blir det lättare som allergiker att veta vad man kan äta när ett flertal livsmedel kallas för nöt, trots att de inte alls är det. Kokosnöt är namnet till trots till exempel inte alls släkt med andra ”nötter”. Man kan vara allergisk mot kokosnöt, men det är väldig ovanligt. Inte heller muskotnöt är släkt med andra nötter och fröer, och enligt Livsmedelsverket finns inte någon korsreaktion mellan hasselnöt och muskot beskriven. Muskot kan å andra sidan vara giftigt i höga doser. Pinjenöten är inte heller en nöt, utan ett frö.

Utöver att namnen kan vara förvirrande finns en del oväntade samband och fallgropar för den som är allergisk mot nötter eller fröer. Till exempel är det vanligt att pollenallergiker reagerar mot stenfrukter. Då brukar man mena de frön eller frukter som ingår i den botaniska gruppen Rosaceae, dit till exempel plommon, körsbär, persika och aprikos hör. Även mandel, som är nära släkt med aprikos, hör till denna botaniska grupp, och många som är allergiska mot mandel reagerar därför även mot aprikoser. Aprikoskärnor används ofta i olika bakverk istället för mandelmassa, och om man vet med sig att man reagerat på mandel bör man inte heller äta aprikoskärnor.

Björkpollenallergiker reagerar också ofta på äpplen, framför allt på våren. Det beror på att äpple också tillhör familjen Rosaceae. Äpplen är dock inte stenfrukter, utan tillhör gruppen “skenfrukter”. Den uppsvällda blomaxeln och frukten bildar en ”falsk” frukt, en skenfrukt. 
Pistagemandel, rosépeppar och cashewnöt är också släkt, och kan därför ge korsreaktioner hos den som är allergisk mot någon av dem.

Vanliga korsreaktioner

  • Cashewnöt: pistagemandel, mango och rosépeppar.
  • Hasselnöt: björkpollen.
  • Jordnöt: baljväxter, tex soja, lupin, ärtor, kikärter, linser.
  • Kastanj: är släkt med hasselnötter, kan ge korsreaktioner vid allergi mot björk och al.
  • Solrosfrö: gråbo, malört, dragon.
  • Mandel: körsbär, plommon, persika och aprikos.
  • Pumpafrö: gurka, melon, squash, zucchini.

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php