7 myter om nötallergi

Det stämmer att nötter och jordnötter kan vara livsfarligt att äta för vissa, men det finns många andra uppfattningar kring ämnet är myter. Ibland även utbredda bland dem som själva bär på allergin. Källa Magnus Wickman

Myt 1: ”Ett positivt allergivärde är lika med allergi.”
Hälften av de som är testpositiva har ingen allergi.

Myt 2: ”Nötter och jordnötter avger allergen i hela rummet.”
Nötallergen sprids inte särskilt långt. Man brukar räkna med 1––2 meter. Torr-rostade jordnötter kan eventuellt sprida lite mer allergen än vanliga rostade jordnötter med fet yta. Nötter inne i choklad eller i maträtter sprider inte allergen till omgivande luft.

Myt 3: ”Luftburna födoämnesallergen kan ge upphov till svåra och till och med livshotande reaktioner.”
Inte under ordinära förhållanden. Steks eller kokas mat sprids partiklar, likaså vid vispning, vilket kan ge upphov till astma. Förtunningen i luften av partiklar som sprids är enorm. Det måste till en konstant produktion av partiklar för att svåra symtom ska uppstå, att någon äter ur en påse eller skål med nötter är inte tillräckligt.

Myt 4: ”Är du allergisk mot en nöt så är du allergisk mot alla.”
De allergiframkallande proteinerna är desamma men aminosyrasekvensen samt proteinets 3-D struktur är olika. Därför kan en som är allergisk mot jordnöt tåla andra nötter. Detsamma gäller mellan trädnötter. Undantag är valnöt och pekan, som är nära släkt med varandra, och cashew och pistage, som också är nära släkt. Är man allergisk mot en av dem ska man undvika den andra. Äkta mandelallergi är ovanligt, men ofarliga reaktioner på mandel hos den som är björkpollenallergisk är mycket vanligt.

Myt 5: ”Nässelutslag och svullnad i ansiktet = allergichock.”
Så är det inte. Har du haft dessa symtom ska du inte ens få adrenalinpenna utskriven.

Myt 6: ”Det blir värre nästa gång när du reagerar.”
Så behöver det absolut inte vara, det kan till och med vara tvärt om. Det som är viktigast är dosen, har man tidigare reagerat med allvarliga symtom på en liten dos kan en stor dos vara förödande. Här är det allergi mot mjölk, mjöl och ägg som är farliga då dessa födoämnen kan finnas dolda i maten utan att det märks.

Myt 7: ”Får du en allergichock kommer den snabbt.”
I de allra flesta situationer har den som drabbas av svår reaktion ganska bra med tid på sig att ta sina akutmediciner. Besvären bygger i regel upp sig på 15––30 minuter.