Nytt varumärke för mjölkfri glass


Nya glassmärket Choice har nått landets frysdiskar. Det är glasstillverkaren GB Glace som slagit ihop sin populära risglass Rice med sojabaserade Tofuline. Nu är mjölk- och sojaallergiker oroliga för att glassarna ska blandas ihop.

Anledningen till namnbytet är att GB vill samla alla sina allergivänliga och veganska glassar under ett och samma varumärke. Därför har glassen numera samma namn, men består av tre olika baser – ris, sojaprotein eller mandel.
För dig som är mjölkproteinallergiker och inte heller tål soja eller mandel gäller det alltså att se upp med vilken Choice-glass du köper. Något som resulterat i viss oro bland allergiker, som menar att risken för att råka ta fel glass ökar när glassarna har samma namn och utseende.
Enligt Linda Landin, marknadschef på GB Glace, har företaget valt olika färger på förpackningarna för att det ska vara lätt att skilja dem åt. Risglassen är till exempel lila, både paketet och styckglassen.

Hur ser du på risken att allergiker som inte tål soja kan råka blanda ihop glassarna när de heter samma sak?
– Det är väldigt olyckligt i så fall. Det kan säkert ta lite tid att vänja sig vid färgerna och första gången måste man läsa innehållsförteckningen extra noga. Utöver färgsättningen har vi också försökt vara tydliga i butiksmaterialet med vad som är mandel, ris och soja. Men där kan vi säkert försöka bli ännu tydligare.

Trots förändringen finns det fortfarande bara vaniljsmak att välja på för mjölk- och sojaallergiker. Varför?
– Sverige är vanilj-land, hälften av all glass som säljs är vaniljglass. På de nischade glassarna behöver vi komma upp i volym för att det ska vara värt att göra fler smaker. Men vi ska försöka lyssna in marknaden – kanske kan det bli fler smaker framöver även på risglassen.
I Facebooks allergigrupper har medlemmar även uttryckt oro för kontaminationsrisken, som många upplevde som låg med risglassen Rice. Enligt Linda Landin består den nya risbaserade glassen av samma ingredienser som Rice, förutom att palmoljan bytts ut till kokosolja. Själva tillverkningsprocessen ska inte heller ha förändrats. Rengöringen av maskinerna går till på samma sätt som tidigare, menar hon.

Text Zandra Zernell Foto GB Glace