Nya örhängen gav Dorotka problem
Många nickelallergiker har lärt sig att bara använda guldsmycken för att vara på den säkra sidan, men ibland hjälper inte ens det. Det blev Dorotka Baburin varse när hon reagerade kraftigt på de nya örhängena.
– Det rann blod från öronen.
Jag märkte snabbt att det var något som inte stämde
När Dorotka Baburin var yngre reagerade hon på nickel, men guldsmycken har aldrig vållat några problem, förrän hon i höstas fick ett par nya örhängen i present.
– Det var små örhängen i vitt guld, med en liten diamant i. Jag har andra smycken från samma leverantör, men jag märkte snabbt att det var något som inte stämde med just de här örhängena, berättar Dorotka. Redan efter några timmar började det göra ont. När jag tog av mig dem var huden väldigt irriterad och det rann blod från hålen. Det har aldrig hänt mig förut, säger hon.
Gör guldet vitt
Hon tänkte att hon kanske hade blivit känslig mot vitt guld, eller att hon kanske bara var ovan vid örhängena. Hon väntade därför några dagar, och när såren i öronen var läkta provade hon örhängena igen.
– Jag testade fyra gånger för att vara säker på att det verkligen var örhängena det berodde på, och varje gång jag använde dem började det rinna blod från hålen i båda öronen. När jag provade att använda mina andra örhängen av vitguld för att jämföra gick det bra, precis som det alltid gjort.
När man gör vitt guld blandas guldet med andra metaller för att det ska bli vitt. Metallerna som används har olika egenskaper och vithet, och vilka metaller och metoder som används varierar också beroende på var i världen smyckena tillverkats. Dorotka sökte på internet efter en förklaring på vad reaktionen kunde bero på, och hittade då information om att många nickelallergiker också kan reagera på ädelmetallen palladium, som ibland används i just vitguldlegeringar.
Testade med magnet
– Det stod också på nätet att många fick samma symtom av nickel förr som jag hade fått nu. Jag trodde inte att det skulle vara nickel i örhängena, men jag läste att nickel och palladium är magnetiskt, så jag testade mina smycken med en magnet. De här örhängena var magnetiska, vilket inga av mina andra örhängen av vitt guld var, så det var ju uppenbart att det var något annat i dem, till exempel nickel eller palladium, konstaterar Dorotka.
Inom EU är det förbjudet att sälja föremål som avger nickel om de är avsedda för långvarig kontakt med huden, men eftersom palladium är en av de metaller som inte omfattas av lagen finns det inga regler för hur mycket palladium ett smycke får innehålla.
Dorotka ringde till butiken örhängena var köpta i, som svarade att de var helt säkra på att de inte hade nickel i sina produkter, men de tog hennes klagomål på allvar, och kontaktade leverantören, som bekräftade Dorotkas misstankar.
Fråga om innehållet
– Det visade sig att i just de här örhängena fanns det 16 procent palladium. I deras andra produkter var det inte lika hög halt, vilket kan förklara att jag inte reagerat tidigare, säger Dorotka, och berättar att hon sedan hört att en bekant med likadana örhängen också blivit allergisk mot dem. Det är lätt att tro att det är en själv det är fel på, eller att man blivit allergisk mot vitguld, om man inte känner till att man kan reagera på palladium, tillägger hon.
Butiken var både förstående och tillmötesgående och bytte ut hennes örhängen mot nya, i platina, som mycket sällan ger allergi.
– Jag vet inte om butikerna kan svara på vad smycken innehåller, men om man som konsument vill vara säker på att inte bli allergisk ska man kanske fråga vad det finns för metaller i smyckena, hur höga halter det finns, och var de är gjorda. Särskilt om man ska köpa dyra smycken, säger Dorotka.