Företag forskar om renare guld

Guld i ren form är en mycket mjuk metall. För att kunna göra hållbara smycken av den behöver man behandla den och blanda den med andra metaller, så kallad legering, till exempel koppar, silver eller palladium.

Tidigare användes nickel för att åstadkomma vitt guld. För att inte guldet ska oxidera och svartna används syror vid smyckestillverkningen. Då kan det bildas guldtiosulfat eller guldklorid, ämnen som många reagerar mot. När detta guld kommer i kontakt med hudens salta svett kan det ske en reaktion som utlöser allergiska symtom
Karat i ädelmetall står för mängden guld i en guldlegering. 24K är 100 procent guld, det vill säga rent guld. 18K är välbekant för de flesta, eftersom det är den helt dominerande halten i Sverige. 18K innehåller 75 procent (750 tusendelar) guld och 25 procent andra metaller.

Accepteras av kroppen

Företaget BioPM tillverkar guldlegeringar och vidareförädlar dessa till biokompatibla smycken, som man hävdar inte framkallar allergiliknande reaktioner. Företaget ska fokusera på smycken som ständigt bärs, som alliansringar, örhängen och halskedjor. Det företaget kallar biokompatibilitet innebär att smycken gjorda av denna legering och enligt vissa tillverkningskrav accepteras av kroppen och inte framkallar allergiliknande besvär.
Legeringarna har tagits fram efter många år av forskning och utveckling. I april 2008 inlämnades patentansökan.
– Det saknas ännu solid vetenskaplig dokumentation för påståendet, men det är onekligen intressant och bygger på en hel del arbete, säger professor Bengt Björkstén, Karolinska Institutet.
BioPM kommer att genomföra kliniska tester i Stockholm under våren och söker därför försökspersoner som har allergiliknande problem med guldsmycken.
Försäljning kommer att ske via utvalda guldsmeder i Sverige och med e-handelsförsäljning via smyckessajten www.bioguld.se

Text Anna Olsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php