Matnyheter i butikerna

Det har kommit flera glädjande nyheter på allergihimlen, och som så ofta kommer de från vårt grannland i öster. Denna gång är det nya mjölk- och sojafria pizzor och havredrycker i kaffe- och chokladsmak som lagts till i det allergivänliga sortimentet.

Pizzaförpackning Fazer VeganloverPizzaförpackning Fazer Veganese

Till höstens glädjande nyheter för mjölk- och sojaallergikerna hör två frysta pizzor från det finska företaget Apetit. Pizzorna, som säljs av ICA, finns i två smaker: Pizzan Veganlover, med spenat, ananas och paprika, och pizzan Veganese med en topping som påminner om bolognesesås, dock i detta fall gjord på ärtprotein, med pesto och tomat. Båda pizzorna är täckta med vegansk ost. Enligt innehållsförteckningen är peston också nötfri.

Yosa havredyck kaffesmakYosa havredryck chokladsmak

En annan nyhet, även den från Finland, kommer från företaget Fazer. De lanserar nu två sockerfria drycker, i smakerna kaffe och choklad, vilka enligt företaget riktar sig till den som vill ha en hälsodryck i farten. Dryckerna har enligt pressinformationen en högre andel havre i jämförelse med de befintliga dryckerna hos konkurrenterna.
– Vi vill främja havrens roll som en naturlig del i konsumenters dagliga kost genom att lansera nya hälsosamma alternativ på marknaden, säger Tiia Antila, varumärkes- och kategoriansvarig för Fazer Yosa i ett pressmeddelande, och säger även att de vill underlätta för konsumenter att njuta av en god, mjölkfri havredryck utan tillsatt socker när de är på språng.

 

Burk Löfbergs ICE Oat-dryck

Även svenska kafferosteriet Löfbergs har släppt en kall kaffedryck med havre, ICE Coffee Oat. Iskaffet är helt växtbaserad och gjort på ekologiska råvaror. Drycken är enligt företaget även Fairtrade-certifierad och innehåller inget tillsatt socker.

Text Susannah Elers