Lotta syr fodral till dina mediciner

Många kånkar ständigt runt på adrenalinpennor eller astmamediciner. Med sina specialsydda fodral vill sömmerskan Lotta Larsson göra kånkandet roligare och mer praktiskt.

Alla som löper risk att drabbas av en anafylaktisk chock måste bära med sig två adrenalinsprutor. Likaså måste alla med svår astma ständigt ha med sig sina astmamediciner. Det här – tillsammans med många andra livsviktiga mediciner och hjälpmedel som människor behöver ha med sig – har öppnat upp marknaden för tillverkare av fodral av olika slag.

Syr fodral

En som sett behovet av specialanpassade fodral är stockholmaren Lotta Larsson. Hon har själv astma och har med sig sina mediciner överallt. När hon lättare ville hitta medicinerna i väskan började hon sy praktiska fodral till dem.
Ryktet om fodralen spred sig och på beställning syr hon nu väskor och fodral till adrenalinpennor, astmainhalatorer och nebulisatorer. För att fodralen ska vara lätta att identifiera i till exempel skolan eller på förskolan broderar hon även in namnet på ägaren.
– Jag arbetar som sömmerska annars, men på helgerna syr jag fodral. Nyligen sydde jag en väska till en tvååring som tyckte om traktorer, därför fick han en traktor på.

Mindre skrämmande

Jag vill att mina väskor ska göra inhalatorerna roligare och mindre skrämmande för små barn, säger Lotta Larsson, vars fodral och väskor går att beställa via Instagram (madebyl8) och Facebook.
För den som vill går det även att utan kostnad beställa fodral genom de olika adrenalinspruttillverkarna, till exempel har både Epipen och Emerade den möjligheten på sina hemsidor.
En sak som är viktig att komma ihåg nu under vintern är att de flesta fodral inte skyddar mot kyla. Enligt Vårdguiden kan kyla fördröja den automatiska insprutningen av läkemedlet och det är därför bra att bära den under jackan eller liknande. När sprutan återfått rumstemperatur ska den dock fungera normalt igen.

Text Zandra Zernell Foto Lotta Larsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php