Lättare att välja rätt

Blöjor, smink och rengöringsmedel kan innehålla ämnen som inte ens tillverkaren känner till. Bakom märkningen Asthma Allergy Nordic ligger rena detektivarbetet. Syftet: det ska vara lätt att välja rätt.

Lönevecka och fredagseftermiddag. Affären är full av människor som har bråttom hem till tacomyset. Då kan det vara extra svårt att läsa innehållsförteckningen på duschtvålen och tvättmedlet. Texten är liten, du minns inte namnet på ämnet du inte tål och även om du gör det är det risk att listan inte är detaljerad nog. Just därför finns märket med svalan och den blå kransen.

– Målet är att göra livet enklare för personer med allergi och överkänslighet, säger Annika Almgren, nationellt ansvarig för rekommenderade produkter på Astma- och Allergiförbundet.

Bättre tillsammans

Ännu kan man finna produkter med det gamla svenska märket från Astma- och Allergiförbundet, med en cirkel och svalan uppe till höger. Men på de flesta allergimärkta varorna i affären syns numera det nordiska, med texten Asthma Allergy Nordic. Innebörden är densamma: varorna ska vara trygga val. Skillnaden är att det nya märket också används i Norge och Danmark.

– Samarbetet ger oss tre gånger kompetensen och tre gånger kraften, kan man säga. Det har gjort att vi har kunnat skärpa kraven på tillverkarna och att vi är bättre rustade för framtidens produkter.

Blöjans alla delar

Mängden ämnen som kan ingå i olika varor ökar, samtidigt som många produkter blir allt mer komplexa. Komplexiteten ligger i att varorna har flera olika beståndsdelar, något som exempelvis gäller blöjor.

För att en blöja ska få bära Asthma Allergy Nordic-märket behöver bland annat det vattentäta ytterskiktet, klistret i klisterremsorna, elastanen i resåren, blecket i färgtrycket, remsan som ändrar färg när blöjan blir blöt, de olika absorberande materialen, fiberduken som ligger innerst mot bebisens hud och den mjukgörande lotionen på duken, granskas. Det är inte säkert att tillverkaren vet exakt vad som finns i de olika komponenterna eller vilka ämnen de har kommit i kontakt med hos underleverantören.

– Det gäller för oss att spåra upp varenda led i kedjan och ta reda på hur de tillverkar och hanterar komponenten. Det är ett omfattande arbete som tar lång tid eftersom vi behöver känna till alla ingående ämnen som utgör ner till en halv miljondel av innehållet, eftersom det är så lite som krävs för att starta allergiska reaktioner.

Offentliga kriterier

Astma- och Allergiförbundets märkning har funnits sedan 1970-talet och omfattar ett stort antal varor som du stöter på i dagligvaruaffären, framför allt i hyllorna för städ- och tvättprodukter och bland hygienartiklarna. Andra allergimärkta produkter finns i affärer som säljer sängar med tillbehör, målarfärg och vissa hushållsmaskiner som dammsugare och luftrenare. De sistnämnda är lite udda produkter i sammanhanget eftersom det inte är innehållet som granskas utan funktionen.

Arbetet finansieras genom att den producent som vill få sin produkt granskad betalar för det. Sedan utgår en återkommande avgift för att få ha märket på den godkända varan. Alla pengar som blir över går till förbundets olika verksamheter.

– Det är lika för alla och våra krav är offentliga. Vi vill att både producenter och konsumenter ska känna sig helt trygga med att det går rätt till.

Vad hoppas du att märkningen innebär för konsumenten?
– Att det känns lätt att välja rätt i butiken. Framför allt för alla som lider av allergi eller överkänslighet, men också för andra som vill minska risken för att utveckla besvär i framtiden eller vill välja parfymfritt av hänsyn till människor i sin omgivning.

Text Louise Cederlöf Foto Jens Sølvberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php