Ha koll på allergimärkningen

Om man är allergisk bör man hålla utkik efter Astma- och Allergiförbundets egen märkning Asthma Allergy Nordic, som ersatte Svalan för några år sedan. Det är den enda allergicertifieringen i Norden som drivs helt utan vinstintresse.

Asthma Allergy Nordic är ett samarbete mellan Astma- och Allergiförbunden i Sverige, Norge och Danmark och lanserades 2018 för att ge konsumenter ett större utbud av produkter att välja mellan. Samarbetet ger också förbunden en större tyngd att kunna påverka tillverkare och industrier att producera bättre produkter för personer med astma, allergi eller överkänslighet. Ute i butik hittar man numera mest den nya märkningen, men beställer man på nätet kan man även få en produkt med den gamla Svalanmärkningen. Utfasningen av Svalan kommer att ske under lång tid.
– Många av våra gamla kunder är små och man kanske har beställt förpackningar för flera år framöver. Men båda märkningarna innebära samma sak, de har genomgått samma granskning, säger Annika Almgren, nationellt ansvarig rekommenderade produkter på Astma- och Allergiförbundet.

Produkterna granskas

För att få ha Asthma Allergy Nordic-symbolen (eller Svalan) på en produkt måste innehållet bedömas av förbundets granskningsråd, där några av landets ledande experter inom astma och allergi sitter. Produkterna måste vara fria från allergen, parfymer och irriterande ämnen i sådan mängd ”att det inte finns några kända, medicinska rapporterade fall”.
– I undantagsfall kan det såklart finnas någon som är extra känslig mot ett ämne som vi tillåter, vi kan aldrig ge en hundraprocentig garanti att alla produkter funkar för alla människor. Men märkningen ger en snabb vägledning till att det här en produkt som är granskad ur allergisynpunkt.

Konkurrerande märkning

I Norden finns ytterligare en annan märkning, Allergy Certified, vilket kanske kan förvirra något. Allergy Certified drivs som ett privat, kommersiellt företag och skillnaden mellan den och förbundsdrivna Asthma Allergy Nordic är framför allt att i den senare går all vinst tillbaka till förbunden.
– Företagen betalar en summa för att få sätta vår symbol på produkten – det är samma sak med alla märkningar, till exempel Svanen. Hela vårt överskott går till Astma- och Allergiförbundets arbete. Men det är inte så att man kan köpa sig en rekommendation, det händer hela tiden att företag får avslag på sin ansökan om de inte lever upp till våra krav.

Är Svalan/Asthma Allergy Nordic en eftertraktad märkning?
– Ja, det är det, den har hög trovärdighet. Samtidigt vill vi gärna att fler söker, vi tror att det finns många produkter som skulle kunna bli godkända men där man inte har ansökt om märkningen. Det skulle göra det lättare för konsumenter att hitta bra, granskade produkter i butiken, säger Annika Almgren.

Se vilka produkter som har Asthma Allergy Nordic- och Svalanmärkning här.

Text Louise Cederlöf

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php