– Jag vill vara förebilden jag själv velat ha

Musikalartisten Ida On har blivit ett välkänt ansikte för många barn i rollen som programledare på SVT Barn. Hon lever med flera svåra matallergier, astma och atopiskt eksem – något hon i dag gärna pratar öppet om.

Om du är mellan 5 och 11 år skulle det ha räckt med att bara skriva ”Ida på Sommarlov” för att du skulle veta vem hon är. För det är i SVT:s omåttligt populära sommarlovsprogram som Ida On har slagit igenom. Ett jobb hon fick under sista året på en musikalutbildning på Balettakademin i Göteborg.

– De ringde och sa att de letade efter nya talanger och efter flera provfilmningar blev jag erbjuden jobbet som programledare. Det kändes helt fantastiskt! Mina småsystrar, som då var 4 och 8 år, fick lära mig allt om SVT Barn-universumet, säger hon.

Sedan dess har Ida On varit med i flera andra barnprogram på SVT, som Saibo, Mysteriet på SVT Barn och Dansvloggen.

Många allergier

Allergia träffar henne i ett soligt Malmö, där hon bor tillsammans med sin pojkvän. Hon ska strax ta tåget över till Köpenhamn för kvällens föreställning av musikalen Miss Saigon, som hon just nu spelar i. Med sig på resan har hon sina akutmediciner – adrenalinpenna, kortisontabletter och antihistaminer. För vad alla kanske inte vet är att Ida On lever med flera svåra matallergier, tillsammans med allergiutlöst astma och eksem.

– Jag har framför allt allergi mot ägg, mjölk, nötter, jordnötter och banan. Sedan får jag också korsreaktioner på mat som följd av min pollenallergi. Allergierna upptäcktes ganska tidigt, så jag fick gå i en särskild förskola för barn med astma och allergi, berättar hon.

Trots att Ida On är ett av sju syskon är det bara hon och en yngre syster som blivit allergiska. Minnena från alla gånger något gått fel under skoltiden är otaliga. Från glassar som delats ut av välmenande föräldrar till misstagen i skolmatsalen. Ibland eftersom Idas och hennes systers specialkostlådor – de har oturligt nog olika matallergier – blandades ihop.

Människor att lita på

Misstagen har orsakat många ilfärder till akuten. Och en hel del oro inför nya matsituationer.
Allergier känns sällan så komplicerat i teorin, förklarar hon, men är alltid svårare i verkligheten. Någon bakar en mjölk- och äggfri kladdkaka, men smörjer formen med smör.

– Om man är en person som är lite blyg, precis som jag var som yngre, och inte vill ta extra plats kan det vara jättejobbigt och pinsamt att våga ställa de där extra frågorna om hur kakan är tillagad. Man känner sig som en ”partypooper”. Men i dag har jag lärt mig att det lika mycket är för andras skull jag ställer frågorna, eftersom ingen vill att jag ska bli sjuk och behöva åka till akuten.

Den vetskapen har blivit en extraknuff som gjort det enklare att våga fråga. En annan sak som ökat tryggheten är att lära känna människor hon verkligen litar på.

– Som yngre kände jag en stor oro för att inte hitta någon att våga pussa eller hålla i handen, utan att veta om denne ätit jordnötter innan. Och skulle någon kunna bli kär i mig och samtidigt vilja anpassa sig till den livsstil jag har på grund av mina allergier? Nu vet jag att det går att hitta någon som ställer upp på allt det där, som läser ingrediensförteckningarna supernoga i affären åt mig och som jag kan känna mig hundra procent trygg med.

Berättar i tv

I dag vill Ida On hjälpa till att normalisera livet som allergiker.

– Jag minns hur jobbigt det var, och ibland fortfarande är, att känna sig annorlunda på grund av sin astma och sina allergier. Därför vill jag gärna försöka vara den förebild som jag på många sätt saknade som yngre, genom att prata öppet om hur det är att leva med just allergi och astma.

Ett sätt är att berätta om det i tv, till exempel när programledarna bakar eller äter tillsammans i Sommarlov.

– När vi har spritsat muffins tillsammans eller ätit kakor så har de andra fått sin variant och jag har fått min egen. Vi hade naturligtvis kunnat fejka det, genom att jag bara låtsas äta. Men vi har sett ett värde i att visa att jag har mina allergier att ta hänsyn till och att det inte är något konstigt med det, säger hon.

Ida On har lärt sig att lita på de personer som ansvarar för rekvisitan på SVT.

– Ibland så ropar någon i min mikrofon i örat plötsligt ”ät en kaka!”. Men de dubbelkollar allt, läser alla innehållsförteckningar och visar tydligt vad jag kan stoppa i munnen och inte.

Råd på vägen

Som skådespelare gäller det annars att se upp ibland. Ett exempel är den gången hon frestades av maten som beställts till de medverkande under en produktion. Den såg på något sätt lite för god ut, så hon ringde flera gånger och frågade om innehållet. Trots att hon fick grönt ljus hamnade hon på sjukhus – och inspelningen fick skjutas upp.

– Det var inte värt det, ens för en hasselbackspotatis. Så nu för tiden har jag alltid med mig en egen matlåda, säger Ida On.

Ett råd, något att ha med sig på vägen?

– En sak som kan vara jobbigt är att alltid ha med sig sin adrenalinspruta eller sina astmamediciner. Det känns kanske som att det går att klara sig utan, men du kommer att vara så tacksam de gånger du behöver dem. Dessutom finns det många kreativa sätt att bära dem med sig på, som i innerfickan, i en magväska eller i ett löparbälte.

Namn: Ida Mei On
Ålder: 27
Bor: Uppvuxen i Svalöv, men bor i dag i Malmö.
Gör: Utbildad musikalartist vid Balettakademin i Göteborg och programledare/skådespelare på SVT Barn.
Följ Ida här: 
På Instagramkontot @idameion.

Text Zandra Zernell Foto Jakob Hydén

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php