Filip Poon inspirerar med sin matlagning

Han gjorde succé som 19-åring i Sveriges mästerkock, lagar mat i sin egen populära matlagningskanal på Youtube och ger snart ut sin andra kokbok. Samtidigt bär Filip Poon med sig en erfarenhet inte alla kockar har – hur det är att leva med en svår matallergi.

Det har gått sju år sedan den då 19-årige Malmöbon imponerade stort på Leif Mannerström och de andra domarna i en av de tidigare säsongerna av tv-programmet Sveriges Mästerkock. Han fick dem att häpna och till och med bli tårögda – men åkte till mångas sorg ut i ett simpelt smaktest.

Ändå öppnade deltagandet dörrarna till ett nytt liv.

– Det var fantastiskt roligt att vara med, jag lärde mig massor. Och blev erbjuden jobb i direktsändning, säger Filip Poon.

Den som erbjöd jobbet var kändiskocken Marcus Aujalay och Filip Poon arbetade tre år på en av hans restauranger i Stockholm. Efter det blev han antagen till det regionala kocklaget Stockholm Culinary Team, som tog OS-guld 2016.

Låtsades smaka

Vad många inte visste när Filip Poon deltog i Sveriges Mästerkock var att han är svårt allergisk mot jordnötter, nötter och till viss del även baljväxter och sojaprotein.

– Det kändes lite konstigt att gå in i programmet med vetskapen om att jag samtidigt tog en viss risk. Vid ett tillfälle hade Marcus Aujalay lagat en rätt med hasselnötter vi skulle smaka på för att sedan laga en egen, liknande rätt. Jag fick fejka och låtsades äta en tugga samtidigt som tv-kamerorna zoomade in mig… Men allt gick bra! säger han och skrattar lite vid minnet.

Vi träffas vid vattnet nära hans lägenhet vid Liljeholmskajen i Stockholm. Hit har Filip Poon, i dag 27, precis flyttat. Han har hunnit packa upp det viktigaste, som stekpannan och kockknivarna. Men en hel del återstår innan han vågar visa upp nya köket – det kök han varje vecka bjuder in sina nästan 150 000 följare på Youtube till.

Många följare

För Filip Poon lagar numera mat i sin egen kanal på Youtube och även på sociala plattformen Tiktok. Här lagar han allt från hemgjord Billys panpizza och ”skolans panerade fisk” till nyårsmenyer med finlir. Och han gör allt själv – skriver recept, lagar mat, filmar, redigerar och lägger ut. Mamma och pappa Poon har dock varit med och lagat varsin rätt – och ibland även en och annan kändis-matlagare.

Några av klippen, som när han lagar kebabpizza, har visats mer än en halv miljon gånger.

– Det känns väldigt fint att kunna nå ut till så många människor. Jag har många olika följare och försöker hitta balansen mellan att engagera en matintresserad yngre publik där jag vågar vara mer kreativ och vill få matlagning att kännas rolig, och en äldre publik där jag kan vara mer raffinerad. Det är det roliga med mat, att intresset sträcker sig över alla generationer.

Men hur började egentligen hans eget matlagningsintresse?

– Med en stor nyfikenhet på mat, som jag tror grundade sig i de många matallergier jag hade som liten. Förutom jordnötter och nötter var jag även allergisk mot bland annat ägg, mjölk, soja och baljväxter, och även pollen och pälsdjur, säger Filip Poon.

Vad var jobbigast?
– Det var att komma hem och äta hos andra, eller med andra. Som kompisar, släkten eller ute på restaurang. Det var jobbigt att alla var tvungna att ordna något speciellt till just mig. Jag är ju asiat, så vi använder mycket soja i min familj… Och jag minns när kompisarna på förskolan åt pannkakor med sylt och grädde, och jag i stället fick riskaka med skinka.

Lagade vardagsmiddag

I 12-årsåldern växte mjölk- och äggallergin bort och nya smakminnen väckte matintresset till liv, som första gången han smakade på en ostskiva eller ett kokt ägg. Han började kolla på matlagningsprogram på Youtube med kockar som Jamie Oliver och Gordon Ramsey. När han gick i nian fick han lov att laga vardagsmiddagarna till familjen och experimenterade sig fram med en begränsad budget.

Allergin mot jordnötter och nötter har han dock kvar. ”Finns det nötter eller jordnötter i?” är därför en stående fråga varje gång han ska äta ute. Filip Poon minns särskilt en händelse från tonåren när han var på väg hem från Hongkong tillsammans med sin pappa. Personalen hade ropat ut i högtalaren att inte äta jordnötter på planet. Ändå var det någon som öppnade en påse bakom honom.

– Näsan täpptes igen och luftstrupen kändes trång som ett sugrör. Personalen ropade ut som på film: ”is there a doctor on board?”. Det fanns det, men han sa mest att jag behövde frisk luft. När vi landade fick jag gå ut först av alla och kördes sedan till sjukhus.

Våga ta plats

Även om allt gick bra och han numera vet att ingen, vad man känner till, dött av luftburen jordnötsallergi var det en traumatisk upplevelse som lämnat spår. Därför har han berättat om den i ett av sina program – och vill gärna hjälpa till att öka kunskapen om matallergi i samhället.

Hans råd till alla med matallergi är att våga ta plats, inte känna sig som en börda och att vara tydlig med sina allergier.

– Det är viktigt att lyfta att det finns människor som blir allvarligt sjuka av att få i sig viss mat, för kunskap hos omgivningen ökar tryggheten hos alla oss med allergi. Ingen ska behöva välja att stanna hemma av rädsla för att få en reaktion, säger han.

Filip Poon hämtar en hel del inspiration från den asiatiska köket. I höst kommer han med en ny kokbok med smaker från Japan, Korea, Kina och Thailand. Till Allergia har han tagit fram tre recept som han modifierat för att ha så lite allergena ingredienser i som möjligt – och inga jordnötter eller nötter.

Vilka tips har du när det gäller att laga mat utan nötter och jordnötter?
– Att leta efter andra smaker som förhöjer maten, som koreansk chilipasta som är otroligt het och umamirik. Eller hemgjord chiliolja, hoisinsås eller misopasta, om man tål det. Om man är ute efter crunchet, det krasiga, är rostade solros- eller pumpakärnor, alternativt stekt panko, gott till.

Fakta

Namn: Filip Poon
Ålder: 27 år
Bor: Liljeholmen, Stockholm
Gör: Matkreatör, driver kanalen Filip Poon på Youtube och finns även på Tiktok och Instagram. Släppte en kokbok innan jul och kommer med ytterligare en kokbok i höst.
Favoriträtt: Sushi
Följ honom här: Instagram, Tiktok och Youtube (@Filippoon)

Text Zandra Zernell Foto Matilda Lindeblad

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php