Få nötsmak utan nötter

Nötkola för allergiker? Inga problem! Med kemiskt framställda essenser kan du få smaken utan allergen. Allergia har pratat med Stockholms Aeter & Essencefabrik, som har en rad essenser även allergiker kan använda.

På Wallingatan i Stockholm ligger en av Stockholms äldsta fabriker. Det är det lilla familjeföretaget Stockholms Aeter & Essencefabrik, som sålt och tillverkat essenser för bak- och matlagning i över 130 år. De säljer ungefär 70 olika essenser, varav en del är syntetiskt framställda, däribland flera nötessenser.
De essenser som extraherats från ett naturligt ämne är inte säkra för allergiker– det gäller till exempel de flesta av kryddessenserna. Men det finns också ett antal essenser som framställs på syntetisk väg med hjälp av till exempel estrar. Då kommer smaken från aromämnen som är lika de som finns i nötterna, eller andra ämnen som framställs kemiskt. De doftar och smakar likadant som det naturliga ämnet, men är inte identiska kemiskt sett. Exempel på syntetiska essenser som tillverkas hos Stockholms Aeter och Essencefabrik är hasselnöt, valnöt, mandel, bittermandel, nougat, pistage, smöressens, gräddkola och smörkola. De här smakerna är alltså framställda på kemisk väg, utan att det har använts några nötter, smör eller mjölk, vilket innebär att de är säkra ur allergisynpunkt.

Tre flaskor med smakessenser

Fråga om framställningen

Viktigt att tänka på om man vill köpa essenser är alltså att den som säljer dem kan svara på om de framställts från naturliga ämnen eller på kemisk väg, då det enbart är de kemiskt framställda essenserna som är säkra för allergikern!

Hur kan man använda essenserna?
– Våra aromer används mycket i matlagning, desserter, glass, bakverk och liknande, säger Fredrik Lilieblad, som är den femte generationen i familjen som arbetar i butiken, som bland annat även säljer kryddor, te, eteriska oljor och tårtdekorationer. De köps till exempel av folk som bakar hemma, tillverkare av glass och godis, bagerier, restauranger och barer.

Kan man använda dem i alla sorters födoämnen?
– Ja, det kan man i stort sett. Essenserna är oftast fettlösliga, men går vanligtvis att använda till det mesta, men det kan vara olika doseringar beroende på vad man använder dem till.

Klarar de att hettas upp, till exempel i ugnen?
– Ja, det gör de. Det kan försvinna lite smak ibland, och då kan det vara bättre att ha i mer essens, eller att lägga till den senare i processen, säger Fredrik Lilieblad.

Essenserna kostar 35 kronor för 25 ml, och Stockholms Aeter & Essencefabrik säljer främst sina varor i butiken på Wallingatan 14 i Stockholm, men vid beställningar över 250 kronor kan varor skickas mot faktura. De kan också hänvisa till ett annat företag, genom vilket man kan köpa deras essenser, om man är intresserad av att göra mindre beställningar, enligt Fredrik Lilieblad.

Text Susannah Elers Foto Susannah Elers