Hjälp jag är bjuden på middag

När middagsgästen har allergier kan kockens ställas på prov och ”checklistan” är lång för att Linn Lokadotter Bodell ska känna sig trygg vid matbordet. Men när hon väl kan äta hemlagad mat är tacksamheten stor.

Vete, korn, havre, linser, bönor, kål – listan över ingredienser som Linn Lokadotter Bodell inte tål eller bör äta är lång. Att bjuda hem henne på middag kan vara krångligt men jobbigast är det nog för henne själv.
– Jag drar mig för att berätta om allt jag inte kan äta och jag känner mig skyldig som skapar så mycket problem för värden.
Celiakin konstaterades för snart 15 år sedan och blodproven visade 100 procent antikroppar mot gluten. Andra livsmedel avråder läkare ifrån för att inte förvärra hennes andra autoimmuna sjukdomar. Hos nära och kära känner hon sig trygg vid matbordet. Hon vet att varmluftsugnen rengjorts så att smulor inte virvlar runt, att samma sked inte använts i bakpulvret och mjölpåsen och att laxen inte stekts med ett smuligt smör. Men hos nya bekantar är mat ångestladdad och på ett artigt sätt försöker hon förhala hemmamiddagar.

Bra med picknick

– Jag föreslår ofta att vi kan ha picknick utomhus istället och ta med sin egen mat. Det är verkligen inte roligt att ha en lång ”kravlista” som gör att de nästan ångrar att de bjudit mig.
För även om värden gör sitt bästa blir det ofta tokigt. Allergin tvingar henne att ställa kontrollfrågor: Vilken buljong har använts? Gräddades det ”vanliga” brödet eller hennes glutenfria först? Hon minns middagen med den goda fiskgrytan som lagats utan gluten – men som garnerats med pasta. Eller den fina tårtan på kalaset som bakats till henne – där kakformen strötts med ströbröd.
Folk har varit snälla och ansträngt sig för min skull men så kan jag ändå inte äta. Alla känner sig dumma och det är jättejobbigt! Men jag tycker att det är mitt fel för att jag inte varit tillräckligt tydlig. Det blir så jobbigt så jag undviker de situationerna.

Svårt ta med eget

Ibland föreslås att Linn kan ta med egen mat. Det kan hon göra om hon orkar och hinner. Till en middagsbjudning vill hon gärna ta med en vällagad rätt, inte den vanliga snabbfixade lunchen. För säkerhets skull är handväskan alltid utrustad med snacks eller frukt för att hon garanterat ska bli lika mätt som övriga middagsgäster.
– Jag vill ju försöka äta ungefär samma sak som alla andra, det kan ju bli lite konstigt om jag inte blir lika mätt som de andra.
Butikernas sortiment och restaurangernas utbud har ökat i takt med att allt fler väljer bort gluten av hälsoskäl. Men tyvärr innebär inte det att kunskapen om celiaki ökar, snarare tvärtom upplever hon. För den som av egen vilja valt bort gluten är hygienen inte lika viktig. Då gör det inget att det finns spår av gluten och att det glutenfria bakverket tillagas sida vid sida med ”vanliga” kakor. Det gör det däremot för den som har celiaki eller är allergisk.

Slutat äta ute

– Tyvärr är det inte så många restauranger som kan garantera att det inte finns spår av gluten. Får jag i mig gluten märker jag det direkt och jag kan vara dålig lång tid efteråt.
Efter att flera restaurangdejter tvingats avbrytas på grund av hennes krånglande mage har hon slutat gå ut och äta. Följer hon med ut så beställer hon bara något att dricka – en flaska med kork.
Så när jag är borta så måste jag alltid planera min mat eftersom jag inte kan vara flexibel och äta varsomhelst.
Det bästa alternativet för en trevlig middag med nya vänner är att gemensamt göra upp en meny och tillaga maten tillsammans. Det är en trevlig umgängesform samtidigt som nervositeten försvinner. För även om hennes matbehov kan verka krångligt så finns det mycket som hon kan äta. Egentligen är det enkelt om man väljer rena råvaror och tillagar dem i ett rent kök.
– Jag blir så glad och tacksam när någon lagar mat som jag också kan äta eftersom jag inte förväntar mig det. Jag blir riktigt rörd!

Text Angelica Berg Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php