Hitta inspiration bland höstens böcker

Japanska bakverk, hälsomyter och veganska vardagsrecept. Allergia har gått på jakt efter allergivänliga alternativ i höstens bokflod.

Början av hösten är en intensiv period för bokförlagen – och många böcker väntar på att bli utgivna. Här är några tips bland höstens nyheter!
För den som längtar efter inspiration i matlagningen är det vegetariska köket fortfarande stort på kokboksfronten. Det passar ofta den som lagar mat utan mjölk- och äggprotein, åtminstone om recepten är veganska. I början av september släpps till exempel kokboken Vegansk Husmanskost – Vardagsrätter, Klassiker, Högtidsmat av Gustav Johansson, som ligger bakom den vegetariska matbloggen Jävligt gott. En annan populär vegobloggare är Zeina Mourtada, som i dagarna ger ut sin kokbok Zeinas Green Kitchen, med mestadels veganska rätter från hela världen. Här hittar du kryddiga recept på allt från ramensoppor med hemgjorda nudlar till veganska kåldolmar och injera, etiopiskt surdegstunnbröd bakat på teffmjöl. Många recept innehåller dock baljväxter.

Udda rätter

Även paret bakom matbloggen Green Kitchen Stories har kommit med en ny kokbok som denna gång vänder sig till barnfamiljer, Little Green Kitchen. Inte alla, men en stor del av recepten är mjölk- och även glutenfria. Roliga och udda rätter med mycket grönsaker samt tips på hur barnen kan hjälpa till i matlagningen. Vad sägs till exempel om dammsugare bakade på quinoa, spenat och mandelmjöl?
Ett annat kök som kan tilltala den som inte tål mjölk är det thailändska. Kokboken Thai hemma av TV4-kocken Tove Nilsson, som kommer ut i september, är till för att lära hemmakockar att laga fler rätter än standardrätterna pad thai och tom ka gai.

Baka japanskt

Ytterligare ett hyfsat mjölkfritt kök är det japanska. I kommande boken Japanska bakverk av konditorn Ai Ventura är dock huvuddelen av bakverken gjorda på antingen mjölk, ägg eller vete. Men här finns också ett litet gäng inspirerande recept på traditionella japanska kakor bakade på rismjöl, klibbrismjöl eller torkade adzukibönor, smaksatta med matchapulver och saltade körsbärsblad.
För den hälsointresserade kanske boken Frisk utan fusk – Vetenskapliga svar på hälsomyter av molekylärbiologen Jessica Norrbom och kostrådgivaren Maria Ahlsén kan vara intressant. De säger sig vilja reda ut vad som är nyttigt, vad som är onödigt samt vilka populära kostråd som rent av kan vara hälsofarliga. En bok i samma genre är Barnläkarens guide: Farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring, skriven av barnläkaren och celiakiforskaren Jonas Ludvigsson. Boken, som ges ut i november, ska bland annat handla om allergier och intoleranser och beskrivs som ett ”nödvändigt komplement till både Vårdguidens sakliga information och nätforumens lättgooglade skräckhistorier”
Och så ett lite mer udda ämne – i höst släpps inte bara en, utan två böcker om badkultur. Nordiska bad av Ulrica Nordström, som guidar till olika nordiska badtraditioner, och Wild swimming – Bada för livet av vinterbadaren och psykologen Helena Kubicek Boye, som berättar om hur kalla vinterbad kan förstärka livet. Kanske något att inspireras av när kylan lurar runt hörnet?

Text Zandra Zernell

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php