Gå en kurs i höst
Svårt att komma på nya rätter att laga nu när terminen börjat och jobb- och skolstarter tär på krafterna? Leta inspiration i höstens kurskataloger! Där finns kurser i matlagning och bakning som passar både allergiker och glutenintoleranta.
För den som vill lära sig laga mjölk- eller äggfritt är utbudet lite mindre. Men om du kan tänka dig att laga mat även utan andra animalier håller Medborgarskolan kurser i vegansk matlagning på ett flertal orter. Vad sägs till exempel om en kurs där du bland annat lär dig göra egen mjölkfri pizzaost eller en kurs i vegansk fine dining, där du får göra egen ravioli och chokladkolapaj? Kursutbudet hittar du på Medborgarskolan. På Folkuniversitetet finns det för den som bor i Motala även en kurs i hur du gör egen vegansk (mjölk-, ägg- och sojafri) mjölk och ost.
Lyxiga desserter
Är du sugen på att lära dig göra lyxiga desserter utan mjölk och ägg? Då håller Chokladfabriken i Stockholm veganska dessertkurser, där du bland annat får lära dig att tillverka praliner. Nya kursdatum läggs snart ut på företagets hemsida. I Lund håller tårtdesignern Sara Johnsson kurser i hur du bland annat skapar lyxiga mjölk-, soja- och glutenfria tårtor. Se Facebook-sidan Rosie’s The Cake Studio, där även kurser för barn är på gång.
Mat fri från de flesta allergener – även nötter – kan du lära dig laga på en kurs i så kallad raw food. På kursen, som du hittar på Medborgarskolan, får du bland annat laga raw food-tacos och sushi. Eller lär dig att mjölksyra grönsaker – bra för tarmfloran! Kurser finns på bland annat Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan, Folkuniversitetet och Medborgarskolan.
Men smakar det så kostar det – deltagaravgifterna för många kurser ligger på 595 kronor och uppåt.