Gå en kurs i höst

Svårt att komma på nya rätter att laga nu när terminen börjat och jobb- och skolstarter tär på krafterna? Leta inspiration i höstens kurskataloger! Där finns kurser i matlagning och bakning som passar både allergiker och glutenintoleranta.

Störst utbud av kurser finns det för dig som vill lära dig att laga eller baka glutenfritt. Till exempel håller ekoföretaget Ekodirekt i Stockholm en premiärkurs i glutenfri surdegsbakning i slutet av augusti. Även Saltå Kvarn i Järna håller kurser i glutenfri surdegsbakning på bland annat rismjöl, quinoamjöl och bovete vid ett par tillfällen i höst. Annars hittar du kurser i glutenfri bakning på bland annat Studieförbundet Vuxenskolan och på Medborgarskolan.
För den som vill lära sig laga mjölk- eller äggfritt är utbudet lite mindre. Men om du kan tänka dig att laga mat även utan andra animalier håller Medborgarskolan kurser i vegansk matlagning på ett flertal orter. Vad sägs till exempel om en kurs där du bland annat lär dig göra egen mjölkfri pizzaost eller en kurs i vegansk fine dining, där du får göra egen ravioli och chokladkolapaj? Kursutbudet hittar du på Medborgarskolan. På Folkuniversitetet finns det för den som bor i Motala även en kurs i hur du gör egen vegansk (mjölk-, ägg- och sojafri) mjölk och ost.

Lyxiga desserter

Är du sugen på att lära dig göra lyxiga desserter utan mjölk och ägg? Då håller Chokladfabriken i Stockholm veganska dessertkurser, där du bland annat får lära dig att tillverka praliner. Nya kursdatum läggs snart ut på företagets hemsida. I Lund håller tårtdesignern Sara Johnsson kurser i hur du bland annat skapar lyxiga mjölk-, soja- och glutenfria tårtor. Se Facebook-sidan Rosie’s The Cake Studio, där även kurser för barn är på gång.
Mat fri från de flesta allergener – även nötter – kan du lära dig laga på en kurs i så kallad raw food. På kursen, som du hittar på Medborgarskolan, får du bland annat laga raw food-tacos och sushi. Eller lär dig att mjölksyra grönsaker – bra för tarmfloran! Kurser finns på bland annat Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan, Folkuniversitetet och Medborgarskolan.
Men smakar det så kostar det – deltagaravgifterna för många kurser ligger på 595 kronor och uppåt.

Text Zandra Zernell Foto Rosie's The Cake Studio