Godaste mjölkfria yoghurten

Yoghurt är ett av de livsmedel många mjölkallergiker saknar som mest. Numera finns det flera olika mjölkfria alternativ i butikerna – men vilket är egentligen godast? Allergias smakpanel har provat sig igenom fem naturella ”gurtar” och som bonus, tre smaksatta.

En skål med fil eller yoghurt är en av svenskarnas absoluta favoriter på frukostbordet. Alternativet för den som är allergisk mot mjölkprotein har länge varit soygurt, yoghurt baserad på sojaprotein. För några år sedan introducerades även havregurten, det havrebaserade yoghurtalternativet för alla mjölkallergiker som inte heller tål soja.
Och sedan dess har utbudet av yoghurtalternativ bara växt. Nu har många olika ”gurtar” baserade på havre och även på kokos, mandel och lupin hittat in i mjölkkylarna. Det kan dock vara svårt att få till både den lagom syrliga smaken och konsistensen – och priserna är höga. Här har tre vuxna och fyra barn – alla med mjölkproteinallergi eller anhöriga till mjölkallergiker och vana vid att äta mjölkfritt – smakat sig igenom några olika alternativ i ett blindtest. Fem naturella sorter har fått ett betyg och tre smaksatta har provats av ren nyfikenhet.
Testets vinnare blev Garants ekologiska kokosgurt, som majoriteten av både barnen och de vuxna i panelen hade som favorit. Tvåa och favorit bland kokosskeptikerna blev Plantis havrebaserade motsvarighet, med Oatlys havregurt tätt efter. Minst omtyckt var mandelyoghurten från Abbot Kinney’s.
Bra att veta är att det bara är de havrebaserade alternativen som är berikade med bland annat D-vitamin och B12, något som är särskilt viktigt för barn som växer.
En annan viktig sak att komma ihåg är att de växtbaserade yoghurtvarianterna måste skakas eller röras noga för att få rätt konsistens. Så skaka, skaka – och ät!

Oatly havregurt naturell

Basyoghurt

Havregurt naturell, Oatly, 1 000 ml:
Innehåll: En havrebaserad gurt med bland annat rapsolja, potatisstärkelse och syrningskultur. Berikad med vitamin D, riboflavin och B12. Fett 2,2 g/100g.
Finns: I nästan alla mataffärer.
Pris: 32,50 kr/styck, 32,50 kr/liter på Coop.se.
Omdöme: En lite lösare gurt med kraftig smak av havre. Konsistensen är lite för tunn och rinnig enligt majoriteten av testdeltagarna. En frisk och bra balanserad syra dock, för den som uppskattar det. Och billigast i testet!

”Önskar att havresmaken inte var så påtaglig”
”Hel ok, men lite tråkig. Föredrar en lite krämigare konsistens”
”Bra som bas med goda tillbehör till”

Harvest moon coconut milk yoghurt

Fluffigast

Coconut milk yoghurt alternative, Harvest Moon, 375 g:
Innehåll: Kokosmjölk, tapiokastärkelse, yoghurtkultur. Inte vitaminberikad. Fett: 18 g/100 g.
Finns: Mathem.se och välsorterade matbutiker, t ex Paradiset i Stockholm.
Pris: 49,90 kr/styck, 133 kr/kg på Paradiset.
Omdöme: Kokosbaserad gurt med tjock, fluffig konsistens som mer liknar crème fraiche eller turkisk yoghurt. Smakar kokos, men kokossmaken är något svagare än i Garants kokosgurt och syran något högre. Flera i panelen tyckte dock att det fanns en besk eftersmak i gurten.

”Ser ut som crème fraiche, kan funka bra till mat”
”Mer lik yoghurt, men den andra kokosgurten var godare”
”Lite besk eftersmak”

Garant naturell kokosyoghurt

Vinnaren

Ekologisk kokosghurt naturell, Garant, 125 ml:
Innehåll: Ekologisk kokosmjölk, tapiokastärkelse och yoghurtkultur. Inte vitaminberikad. Fett: 16 g/100 g.
Finns: I Hemköp- och Willysbutiker.
Pris: 18,95 kr/styck, 151,60 kr/l.
Omdöme: Kokosgurt med härligt gräddig och krämig konsistens. Söt, med distinkt doft och smak av kokos. För lite syra och för mycket kokossmak enligt panelens kokosskeptiker, men resten av smakpanelen föll pladask för smaken och krämigheten och hade denna gurt som absolut favorit!

”Supergod”
”Nästan som glass, skulle kunna fungera som efterrätt”
”Len och god”
”Gillar inte kokos, men den helt ok med bär”

Abbot kinneys mandelyoghurt

Impopulär

Abbot Kinney’s almond start, mandelyoghurt, 400 ml:
Innehåll: Yoghurtalternativ baserat på mandlar, tapiokamjöl och yoghurtkultur. Inte heller denna är vitaminberikad. Fett: 8,7 g/100g.
Finns: I välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer, bland annat mataffären Goodstore i Stockholm.
Pris: 54 kr/styck, 135 kr/l på Goodstore.
Omdöme: Lite sträv, pulverartad konsistens. Syran är på gränsen till för hög och smaken och doften är unken och lite kvalmig, enligt smakpanelen, med en besk eftersmak som inte går att dölja ens med färska bär. Föll ingen testdeltagare på läppen.

”Inte god alls, smakar beskt”
”Obehaglig konsistens med små klumpar i, som målarfärg ungefär”

Planti naturell havreyoghurt

Havrefavoriten

YogOat naturell, Planti, 750 ml:
Innehåll: En havregurt med bland annat stärkelse från majs och potatis, rybsolja, syrningskultur och stabiliseringsmedel. Berikad med D-vitamin, riboflavin, B12 och folsyra. Fett: 2,5 g/100 g.
Finns: På Coop, Ica och Citygross.
Pris: 28,95 kr/styck, 38,60 kr/l.
Omdöme: Krämig, lite tjockare konsistens och en ljus, aptitlig färg. Syran är något låg men havresmaken mildare än i Oatlys, vilket gör att den här havregurten får några fler gillanden än konkurrenten.

”God, men lite jolmig”
”Den kan nog vara god till en fruktsallad”
”Mjuk och krämig!”

Allergias eminenta smakpanel bestod av Tony Hernandez Hietapakka, 38, Karin Hallengren, 46 och Julio Martinez, 42  samt Maya Hallengren, 14, Benjamin Hernandez Hietapakka, 4, Jennifer Hernandez Hietapakka, 38, Vanessa Hietapakka, 7 och David Martinez, 10.

Smaksatta yoghurtalternativ

Yoghurt är såklart nyttigast att äta naturell med frukt man tillsätter själv. Men allra bäst är ändå den yoghurt som blir uppäten – och en del lite kräsnare barn föredrar smaksatt yoghurt. Dessutom innehåller inte alla smaksatta varianter tillsatt socker. Som en bonus provade därför smakpanelen även tre av alla de smaksatta ”gurtar” som finns ute i butikerna. Lupinghurt Hallon från Garant, havregurten Yosa Skogsbär från Fazer och Kokosgurt Mango från Ica.
Lupinghurt görs på lupinfrön, som är ett slags baljväxt. Den fanns tidigare även med naturell smak som nu plockats ur sortimentet. Detta till en del matallergikers förtret, eftersom den som tål baljväxter men är allergisk mot till exempel mjölk, sojaprotein och havre kan äta just denna gurt.
Lupinghurten och Yosas havregurt innehåller både socker och tillsatser, medan kokosgurten är utan tillsatt socker.
Garants Lupinghurt var den gurt som gick hem bäst bland de smaksatta. ”Helt fantastisk med precis lagom hallonsmak”, löd betyget, medan Yosas havre-alternativ med skogsbärssmak och Icas kokosgurt med mangosmak inte var lika populära. Den första var alldeles för söt med en kemisk eftersmak, enligt deltagarna, och den sista hade för lite mangosmak och en lite märklig, grynig konsistens.

Text Zandra Zernell Foto Johan Kindbom