Formaldehyd förbjuds i kosmetika

Konserveringsmedlet formaldehyd har länge varit en vanlig orsak till kontaktallergi. Men nu ska det allergiframkallande ämnet bort från smink- och nagellackshyllorna.

Formaldehyd är en kemikalie som är vanlig i tillverkningen av kemiska produkter, men ämnet används även som konserveringsmedel i bland annat schampo, tvål, hudkräm och smink. Särskilt i en del nagellack har det varit populärt att tillsätta formaldehyd, eftersom det gör att lacket torkar snabbare och att naglarna blir hårdare.

Vanlig allergi

Men ämnet har samtidigt klassats som både cancer- och allergiframkallande. Allergia har tidigare skrivit om en studie från 2014, som visade att närmare sex procent av alla som testas har kontaktallergi mot formaldehyd. Studien visade också att ämnet finns i många produkter trots att det inte står med i innehållsförteckningen, framför allt när det gäller mjukgörande krämer. Dessutom har patienter med eksem visat sig reagera även på väldigt låga halter av ämnet.

All kosmetika

Men nu väntas EU-kommissionen förbjuda formaldehyd i all kosmetika. Anledningen är att det klassats som ett så kallat CMR-ämne, ett ämne som bland annat är cancerframkallande och reproduktionsstörande. Enligt Josefin Backman, gruppchef på Läkemedelsverkets grupp för kosmetiska produkter, kommer EU rösta om att förbjuda ämnet under fjärde kvartalet i år – och allt pekar på att förslaget går igenom.

När kommer produkterna på butikshyllorna vara helt fria från formaldehyd?
– Industrin kommer troligtvis få lite tid på sig att hinna ställa om och kanske hitta alternativ till ämnet. Det är oklart i dagsläget hur långt tidsspann det handlar om. Men riskerna med formaldehyd har diskuterats länge så man kan nog vänta sig en relativt kort tid, eventuellt ett år, säger Josefin Backman.
Formaldehyd är även tänkt att förbjudas i andra produkter som vänder sig till konsumenter, som till exempel lim och målarfärg.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php