Den osminkade sanningen om make-up

För den som lider av kontaktallergi men känner sig mer vacker med lite puder, rouge på kinden och mascara på fransarna är det inte alltid så lätt. Företagens egna allergimärkningar är inte helt att lita på.

Hudkrämer och mascara är bland de värsta produkterna för den som har kontaktallergi mot smink – i alla fall om man får tro antalet anmälningar om allergiska reaktioner till Läkemedelsverket som gjordes i fjol.
–– Parfymallergi och allergi mot konserveringsmedel är vanligast. Men det finns också andra grupper av ämnen som man kan reagera mot i smink, säger Marléne Isaksson, överläkare vid hudkliniken på universitetssjukhuset i Malmö.
Hon arbetar vid yrkes- och miljödermatologiska avdelningen på hudkliniken och lider själv av parfymallergi.
– Man får hålla reda på vad man är allergisk mot. Det är bara att läsa innehållsförteckningen, säger Isaksson.

Ändrat innehåll

Allergier varierar mellan varje individ och därför är det svårt att ta fram kosmetiska produkter som alla möjliga hudtyper och känsliga personer ska kunna tåla.
En del kontaktallergiker har erfarenhet av att det går bra att använda en produkt en tid, men plötsligt börjar man reagera.
–– Det kan vara så att man utvecklar en ny allergi. Men det kan också vara så att företaget plötsligt ändrar någon komponent i kosmetikaprodukten, berättar Isaksson som själv känner till sådana fall.
Att titta på datummärkningen är viktigt, dels på produkter utan konserveringsmedel, men framför allt på parfymer.
–– När det gäller parfymämnen så kan de bli påverkade av ålder och mer allergiframkallande över tid, säger Isaksson.
Själv kan hon omöjligt nämna produkter som fungerar för alla kontaktallergiker. Sådana finns inte, hävdar Isaksson.
Allergia har trots det försökt sig på att ta fram en lista på smink som kan fungera för det stora flertalet. Vi vände oss till 20 kosmetikaföretag och bad dem nämna de produkter i sitt sortiment som de själva anser fungera för människor som inte tål parfym och/eller olika typer av konserveringsmedel. Vi bad även företagen om tillhörande innehållsförteckning.

Inga förslag från företagen

De flesta företagen som vi kontaktade valde att inte medverka i undersökningen. L’Oréal svarar att de inte har någon produkt som de vill lyfta fram. Anledningen är att deras produkter innehåller konserveringsmedel, även om de inte är de vanligaste allergenerna.
Samma problem har svenska Oriflame, som inte heller vill nämna några av sina produkter:
– Det är svårt att garantera allergifria produkter då allergi är såpass individuellt och där alla är allergiska mot olika ingredienser och formulas. Vi har konserveringsmedel i de flesta av våra produkter”, uppger Monica Andrén, productmanager på Oriflame.
Inte ens Clinique ville inte lyfta fram någon av sina produkter för Allergias läsare. Detta trots att företaget marknadsför sig så här: ”Alla Cliniques produkter är allergitestade, 100 procent oparfymerade och utvecklade av hudläkare”.
Företagets nordiska pr-manager, Bea Maria Holland, menar att det alltid kan finnas någon som reagerar allergiskt mot produkten:
–– Varje produkt testas på 600 frivilliga personer och för att en produkt ska kunna lanseras får ingen av testpersonerna reagera, säger hon.

Totalt valde fem av 20 kontaktade kosmetikaföretag att vara med i vår undersökning, som alltså inte är heltäckande, men dock kan teckna en bild av var du kan hitta smink som kan fungera. Här är resultatet.

Face menar att pudret MINERAL FOUNDATION POWDER lämpar sig för allergiker. Pudret innehåller konserveringsmedlet Imidazolidinyl Urea, som ofta används i ”allergifria” produkter. Sam¬ma sak gäller Methylparaben och Propylparaben, som dock de flesta tål. Vissa kan också reagera mot emulgeringsmedlet Lanolin Alcohol eller vitaminen Tocopheryl Acetate. Vissa bevis finns även för att Polyethylene kan orsaka allergi. Produkten kan också innehålla Zinc Oxide, som en del inte tål.

The Body Shop håller fram sin foundation NATURE’S MINERALS FOUNDATION. Den innehåller mineralen Mica, som kan vara allergiframkallande. Även mineralen Titanium Dioxide (CI 77891) sägs kunna orsaka allergiska reaktioner.

Blinc rekommenderar sin mascara BLINC MASCARA. Även den innehåller konserveringsmedlen Methylparaben och Propylparaben. Samma sak gäller mineralerna Mica och Titanium Dioxide. Även Propylene Glycol kan leda till kontaktallergi. Och emulgeringsmedlet Triethanolamine är känt för att vara allergiframkallande. Isopropyl Alcohol kan verka irriterande.

En annan mascara är Isadoras HYPO-ALLERGENIC MASCARA. Den är dock inte heller fri från konserveringsmedel utan innehåller Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben samt Ethylparaben, som de flesta tål. Emulgeringsmedlet Triethanolamine samt mineralen och färgämnet Titanium Dioxide används även här. Vissa begränsade studier visar även att Phenoxyethanol kan orsaka allergi.

Blinc rekommenderar också sin BLINC EYELINER. Innehåller konserveringsmedlet Ethylparaben, Mica, Titanium Dioxide, Phenoxy¬
ethanol och Silica. De flesta tål Silica, men inte alla.

The Body Shop tipsar om ytterligare två produkter som kan passa allergiker. Ögonskuggan NATURE’S MINERALS EYE COLOUR och rouget NATURE’S MINERALS CHEEK COLOUR som båda innehåller Mica och Titanium Dioxide.

Guide till säkrare smink
Cosmetic database är en amerikansk internetsida som listar sminkprodukter. Produkterna rankas på en riskskala från 0 till 10, där 0 är bäst ur allergi- och hälsosynpunkt.
I databasen finns exempelvis över 1600 olika foundations och 1200 läppstift analyserade och rankade med tillhörande förklaring om varför en viss ingrediens kan orsaka allergiska reaktioner eller andra besvär.
Källa: www.cosmeticsdatabase.com

Så säger lagen”

Allergitestat”, ”dermatologically tested”, ”hypersensitive”, ”hypo-allergenic”. Tillverkarna vill gärna berätta att de har låtit allergitesta sitt smink. Men kan man lita på dagens allergimärkningar?
–– Nej, säger Monika Tammela, chef på avdelningen ”Kosmetika och hygienprodukter” på Läkemedelsverket.
Orsaken är att det saknas en gemensam standard för hur ett så kallat allergitest av smink ska gå till. Det är helt enkelt upp till varje tillverkare hur de allergitestar kosmetikaprodukten och i längden också att bestämma om produkten ska marknadsföras som allergivänlig eller inte.
En märkning som allergitestat eller hypo-allergenic är därför ingen garanti för att produkten leder till färre allergiska reaktioner än någon annan produkt. Läkemedelsverket kontrollerar inte heller hur testerna är genomförda. Men det är inte olagligt att använda den typen av marknadsföring.
– Detta är aldrig prövat rättsligt. Men vi avråder företagen ifrån att marknadsföra sig så, eftersom konsumenten kan bli vilseledd, säger Monika Tammela.

Den första Svalanmärkta kosmetikan

Varumärket Lumene har nu fått flera hudvårds- och makeupprodukter rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet.
– Det är speciellt glädjande att vi kan rekommendera makeupprodukterna, det är de första i den varugruppen, säger Jan Olson, sekreterare i förbundets granskningsråd.
Granskningsrådet består av specialister inom medicin, kemi och teknik och de har i sin tur kontakter med annan expertis. Den slutliga bedömningen och rekommendationen baseras på forskningsresultat, existerande tester, mätningar, recepturer, produktinformation, vetenskap och beprövad erfarenhet. I bedömningen gäller ””försiktighetsprincipen””, det vill säga finns det tveksamhet om produktens innehåll och egenskaper avstår rådet att rekommendera produkten.
Produkterna som rekommenderas är fria från allergen, parfym och irriterande ämnen i sådan mängd att det inte finns några kända, medicinska rapporterade fall. Någon fullständig garanti att en produkt inte ger upphov till reaktioner hos någon ges inte, eftersom alla människor reagerar olika. Enstaka människor kan vara så känsliga att de ändå reagerar på produkten.
Rådet tar inte initiativ till att rekommendera produkter, det är de tillverkande företagen som vänder sig till dem med en ansökan.
Rekommendationen av Lumene gäller följande produkter, de ingår alla i serien Sensitive Touch.

Hudvård
– Daily Moisture Cream
– Daily Moisture Lotion
– Comforting Night Cream
– Comforting Eye Cream
– Total Comfort Mask
– Gentle Cream Antiperspirant
– Cleansing Wipes
– Cleansing Emulsion
– Gentle Toner

Makeup
– Automatic Eyeliner 0,35 g, brun
– Automatic Eyeliner 0,35 g, svart
– Mascara 9 ml, brun
– Mascara 9 ml, svart

Text Maja Lundbäck Foto Colourbox