Fler parfymämnen kan behöva märkas ut

Parfymallergi är den näst vanligaste kontaktallergin bland vuxna. Men det är bara 26 parfymämnen som måste märkas ut på kosmetiska produkter som till exempel schampo och handkräm. Nu är ett nytt EU-förslag på gång som kan landa i nya märkningsregler.

Det finns en hel del parfymämnen i produkterna många av oss har på badrumshyllan, produkter som schampo, balsam, handtvål och ansiktskräm. Samtidigt har parfymämnen visat sig orsaka en hel del besvär i form av till exempel irritation och kontaktallergi. Därför måste 26 allergiframkallande ämnen stå med i innehållsförteckningen på alla kosmetiska produkter, om mängderna är högre än en viss koncentration. På så sätt kan den som reagerar mot något av ämnena se till att undvika produkter med just det ämnet i. Resten av alla doftämnen som produkten innehåller får tillverkaren samla under den generella beteckningen ”parfum”.

Ny förordning

För att konsumenterna ska få mer vetskap om vad deras kosmetiska produkter innehåller förbereder nu EU-kommissionen en ny förordning för märkningen av doftämnen. Det innebär att tillverkarna kan komma att behöva märka ut ytterligare 62 doftämnen i sina produkter. Exakt hur det ska göras är ännu inte klart – om det blir krav på att innehållet ska finnas på förpackningen, om det räcker med information på hemsidan eller om det kanske inte behövs några nya märkningsregler alls. Allmänheten och intressenter av olika slag får nu tycka till om alternativen innan EU-kommissionen går vidare med frågan.

Tydligare

Lina Hagvall, yrkeshygieniker på hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, välkomnar att fler parfymämnen kan komma att behöva märkas ut.
– Om man köper livsmedel är alla ingredienser listade i innehållsförteckningen och det tycker jag gott att man ska kunna kräva även för kosmetiska produkter. En tydligare märkning skulle också kunna göra så att vi får en bättre diagnostik av kontaktallergier, eftersom det blir mer meningsfullt att lapptesta för ämnen om vi vet att de finns med i produkten, säger hon.

Text Zandra Zernell

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php