Filmstaden backar om förbud mot eget godis

Biografkedjan Filmstaden har mötts av massiv kritik efter beskedet att de nu förbjuder medhavd mat, dryck och godis i sina biosalonger. Beslutet har också väckt oro hos vuxna allergiker och föräldrar till barn med allergier. Men de nya rutinerna ska enligt kedjan inte vara något problem för den som behöver ha med sig eget godis, oavsett skäl.

Enligt Caroline Hellström, pressansvarig på Filmstaden, ska de nya rutinerna inte påverka allergiker. Det är även fortsatt tillåtet att ha med sig det godis man själv eller barnen kan äta.

– Jag tror inte att upplevelsen kommer att förändras särskilt mycket för våra gäster. Ingen kommer att kliva in på biografen och märka någon förändring, utöver en informationsskylt på väggen. Tanken har alltid varit att våra kunder ska köpa det vi säljer i våra biografer, men det vi nu gjort är att vi satt upp skyltar med information om detta på biograferna, och att den informationen även följer med när man bokar sin biljett. Men det innebär ju inte att vi kommer att visitera våra gäster, eller förbjuder dem att gå in med något ätbart i väskan.

– Vår tanke är att om vi informerar om att det här är vår policy så kommer de flesta att följa det och respektera det. Sedan är det givetvis så att om människor av olika anledningar, bland annat allergier, inte hittar ett utbud hos som fungerar så kommer vi definitivt inte att gå i klinch med våra gäster. Vår personal ska inte argumentera med kunderna kring detta. Inga besökare ska behandlas illa eller känna att de inte är välkomna hos oss.

Vad händer om någon, ett barn eller en vuxen, har med sig eget godis till bion på grund av allergi?

– Då kommer vi givetvis att ha överseende med det och respektera individen. Vår huvuduppgift är alltid att välkomna gäster med öppna armar och göra biobesöket så bra som möjligt, därför har vi själva valt att inte göra en stor grej av detta. Det är enkla skyltar som är uppsatta. Vi är inte ute efter att sätta dit människor. Är det däremot helt uppenbart att någon kommer med en stor påse full av prylar från en närliggande matbutik är uppmaningen till vår personal att informera om att det inte är tillåtet att ta med egna grejer, och att den ska tänka på det till nästa gång.

Vad skulle du säga till oroliga föräldrar?

– Jag förstår till hundra procent att allergiker och deras föräldrar känner oro, men jag hoppas kunna förmedla att de inte behöver vara oroliga. Vi har full förståelse för att det finns individer som har olika anledningar till att behöva ta med sig eget godis. Det är inte någon nolltolerans. Vi har full respekt för de olika behov som kan finnas. En kvinna hörde till exempel av sig och förklarade att hennes barn av olika skäl måste packa sin godispåse själv, och det är naturligtvis okej, och vi kommer absolut inte att ha en diskussion med ett barn om vad det har med sig till biografen.

– Det är också viktigt, att om någon skulle hamna i en situation de är missnöjda med, barn eller vuxen, om någon personal missuppfattat hur den ska hantera situationen vill vi naturligtvis få reda på det. Det är jätteviktigt för oss att alla våra anställda vet vad som gäller. Vi kommer efter denna folkstorm också att vara ännu tydligare med att vi alltid är öppna för önskemål och förslag, och att vi alltid vill ha en dialog med våra gäster kring vårt utbud. Våra butiker på biograferna ska ha ett bra och passande sortiment. Personer ska inte känna att de är tvungna att gå till en annan butik för att få det de vill ha, säger Caroline Hellström.

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php