Amina vill ha nötfri bio

Hon gillar att gå på bio, men är alltid orolig innan lamporna släcks i salongen. Amina Manzoor är jordnötsallergiker och har tvingats byta plats när personen bredvid börjat äta M-kulor. Men SF Bio har ingen avsikt att sluta sälja de chokladdragerade jordnötterna.

Hon har alltid en reservplan i bakhuvudet och adrenalinsprutor i väskan. När ljusen släcks och filmen börjar måste hon vara beredd om någon skulle börja äta på en Snickers eller annat godis med jordnötter i. Trots att Amina Manzoor kan känna en oro inför ett biobesök så går hon gärna då och då och tittar på film.
–– Jag brukar kunna vara i samma lokal som jordnötter, bara jag inte är precis intill, säger hon.
Men vid ett tillfälle började personen bredvid henne i biosalongen att mumsa på godiset M-kulor. Det är chokladdragerade jordnötter som säljs av SF Bio.
–– När det sker så pass nära så måste jag flytta på mig. Annars börjar det klia i ögon, öron och hals och jag kan få svårt att andas. Framför allt blir jag stressad och kan inte slappna av när jag befinner mig så pass nära jordnötter, säger Amina Manzoor.

Ska inte vara problem

Efter det besöket mejlade Amina Manzoor SF Bio för att höra varför de säljer M-kulorna när allergiker kan reagera på godiset. Till svar fick hon att det inte ska vara något problem i och med att jordnötterna är dragerade.
–– Men det stämmer ju inte! Jag fick ju en reaktion av att en annan person bredvid mig åt godiset, säger Amina Manzoor.
SF Bio har sålt M-kulorna i 30 år och det är ett av företagets äldsta och mest populära godis. Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, säger att företaget inte fått några klagomål på godiset.
–– Det vi säljer ska inte framkalla allergier. Skulle vi få in en massa klagomål, så måste vi ju givetvis fundera några varv hur vi ska göra med M-kulorna. Men det krävs mer underlag och reaktioner för att vi ska ta bort dem. Däremot säljer vi inte nötter i lösvikt på grund av att folk är allergiska, säger han.

Slutet rum

Det tycker inte Amina Manzoor är tillräckligt för att personer med jordnötsallergi ska kunna gå på bio. Efter händelsen med M-kulorna twittrade hon om det hela och fick flera reaktioner från folk som antingen själva är allergiska eller har barn som är allergiska och som inte vågar gå på bio eftersom jordnötter kan förkomma i salongerna.
–– På tunnelbanan kan jag antingen byta vagn eller hoppa av om någon käkar en Snickers. Men en biosalong är en slutet rum, vilket gör det mycket svårare för en allergiker. Jag tycker att SF Bio gör en halvdan allergianpassning genom att säga att de åtminstone inte säljer nötter i lösvikt, säger Amina Manzoor.

Vill ha nötfritt

Hon skulle gärna vilja ha helt nötfria föreställningar, biografer eller salonger. Men något sådant är inte aktuellt enligt SF Bio.
–– Vi har inte jordnötsfria föreställningar eftersom vi inte har upplevt att det behövs. Det är möjligt att man borde ha det, men vad jag vet så är det inget problem att vi inte har det, säger Thomas Runfors.
Däremot ska man som allergiker kunna prata med personalen innan föreställningen.
–– Då kan personalen informera publiken om att det finns en besökare som är jordnötsallergisk och be folk visa hänsyn. Det ska inte vara något problem att göra så, det ser jag som en självklarhet, säger Thomas Runfors.
Amina Manzoor tycker det låter positivt, men tror att det kan vara svårt i praktiken.
–– Ofta börjar folk käka snacks och godis redan långt innan filmen börjar. SF Bio handikappanpassar ju sina biografer så då ser jag inget problem i att även skippa nötterna så att vi allergiker kan gå på bio.

Namn: Amina Manzoor
Ålder: 35 år
Bor: Hässelby
Gör: Medicinjournalist
Allergier: Nötter, baljväxter, stenfrukter och pollen.

Text Audrey Erath Foto Jens Sølvberg