Godis som är både gott och säkert

Att köpa godis kan vara svårt som allergiker. Inte nog med att innehållsförteckningarna är små och svårlästa och ingredienslistan obegriplig med olika E-nummer, det är dessutom väldigt vanligt med “spår av”-märkning. Men, misströsta inte. Det finns godis även för dig som är allergisk.

På Rawchokladfabriken i Arvika har de tillverkat chokladkakor sedan 2015, under mottot “Choklad för alla”. Ingen av smakerna innehåller någon av de 14 vanligaste allergenerna, och inte heller förekommer några spår av dessa, då de inte hanteras i fabriken överhuvudtaget.
– Vi byggde en egen fabrik för att komma ifrån det, säger VD:n Sebastian Bäckström.

Många smaker

Det finns gott om olika smaksättningar, men de annars så vanligt förekommande nötterna och mjölken lyser till exempel med sin frånvaro. Totalt har de haft ungefär tjugo olika chokladvarianter sedan de startade, berättar Sebastian Bäckström, och tillägger att det finns planer på att utöka sortimentet med fjorton ytterligare smaker. I dagsläget kan den chokladsugne till exempel hitta choklad med kardemumma, passion-chili, kaffe eller apelsin, men trots att det är en ovanligt ren choklad är den inte mörk choklad i den bemärkelse många tänker.
– Folk tror att man måste ha mjölk i choklad. Det är inte riktigt så. Tillsätter man lite extra kakaosmör blir den väldigt krämig utan mjölk. Sojalecitin som används flitigt av chokladfabrikörer är också helt onödigt. Vår choklad innehåller därför inget av det som finns på listan över de fjorton vanligaste allergenen, och inte heller spår av dessa, säger Sebastian Bäckström. Det är viktigt för oss att det är choklad för alla, och det finns definitivt finns ett behov av allergikervänlig choklad.
– Vi får mycket positiva reaktioner främst från nötallergiker, men även en del mjölk- och sojaallergiker kontaktar oss.

Finns i webbutiker

Rawchokladfabriken i Arvika blir inom kort också den första bondeägda chokladtillverkaren i Sverige. De köper in sin kakao från Ecuador och Peru, och bjuder nu in bönderna i Ecuador som delägare, vilket innebär att bönderna i kooperativet nu kommer att äga 25 procent av företaget.
Chokladen finns i många butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö, men i mellersta och norra delarna av landet är den ännu inte så vanlig – även om den går att hitta i webbutiker som levererar över hela landet.

Mer godis i påsen

För nötallergikern finns det flera svenska chokladfabriker att välja på. Lyckorus of Sweden tillverkar vegansk choklad utan sex av de vanligaste allergenen. All deras choklad är fri från nötter, jordnötter, gluten, mjölk, ägg och soja, då varumärket grundades av en allergiker, som ville skapa en vegansk kvalitetschoklad för alla. Även Malmö Chokladfabrik tillverkar sin choklad i en helt ägg-, soja-, gluten- och nötfri fabrik.
Den som har celiaki och längtar efter lakrits kan till exempel utforska Lakrits by Bülows sortiment, då företagets lakrits tillverkas med rismjöl.
Det är inte bara de små aktörerna som har allergivänligt godis, men variationerna mellan företagen är stora. Ahlgrens bilar är till exempel säkra ur många allergikers synvinkel, då de är mjölk- och sojafria och inte innehåller spår av nötter, och även Haribo, som enbart tillverkar gelegodis, har relativt sett få allergen i sina produkter och inte heller en försvårande “spår-av”-märkning.

Kolla alltid innehållet

Som alltid gäller dock, inte minst med stora multinationella tillverkare, att alltid läsa innehållsförteckningen då recepten kan ändras. Såväl Haribo och Malaco har föredömliga innehållsförteckningar på sina hemsidor. I Haribos fall är dock innehållsförteckningarna tyvärr på engelska. Fazer har också tydliga innehållsförteckningar, men mycket högre grad av märkning av typen “Kan innehålla spår av…”. Marabou däremot har inga innehållsförteckningar alls på hemsidan, utan hänvisar till att läsa på förpackningarna.
För den som vill handla online går det numera på vissa sidor att välja vilka allergen man vill undvika. Hos Chokladshopen går det till exempel att välja godis från en kategori som de marknadsför som garanterat nötfri.

Ingredienser som måste märkas ut

Dessa är de 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner, för vilka det finns det särskilda märknings- och informationskrav:

  • Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel, khorasanvete, eller korsningar mellan dem)
  • Kräftdjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
  • Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  • Lupin
  • Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)
  • Även produkter framställda från dessa livsmedel, till exempel sojalecitin, omfattas av märknings- och informationskraven.(Källa: Livsmedelsverket)

Text Susannah Elers Foto Arvikas Choklad