Farliga ämnen i många skönhetsprodukter

Tre av fyra populära skönhetsprodukter som säljs i Sverige får bottenbetyg i en ny undersökning. De innehåller ämnen som kan vara hormonstörande, allergiframkallande eller på annat sätt skadliga för hälsan.

Det är den danska konsumentorganisationen, Forbrugerrådet Taenk Kemi, som i samarbete med Sveriges konsumenter gjort den grundliga undersökningen av 39 av de mest populära skönhetsprodukterna: allt från schampo till hudkrämer och smink.

Innehållet har jämförts med samma produkter i 33 andra länder och sedan betygsatts från A till C, där C innebär att produkten innehåller en eller flera problematiska ingredienser och A att den är helt fri från oönskade ämnen. B betyder i sin tur att produkten är fri från många oönskade ämnen men får innehålla allergiframkallande ämnen som parfym eller miljöskadliga ämnen.

Skiljer mellan länder

Förutom att ta reda på vad produkterna innehöll ville man granska om det är samma innehåll i alla länder eller om man använder sig av det som kallas för ”dual quality”. Dual quality innebär att man byter ut ingredienser beroende på var produkten ska säljas.

31 av de 39 produkterna hittades på den svenska marknaden, till exempel billiga schampon som säljs i mataffärer men också dyra Elisabeth Ardens Eight hour cream. 71 procent av de 31 produkterna hamnade i kategori C, däribland krämen från Elisabeth Arden; det är alltså inte priset som avgör om en produkt är skadlig eller ej.

Inget krav på webbshoppar

Bara två produkter hamnade i kategori A och var helt fria från skadliga ämnen. Två barnprodukter var med i granskningen och fick båda bottenbetyg. Dessutom fanns sju produkter i bättre versioner i andra länder än i Sverige.

Enligt lag måste alla skönhetsprodukter ha en innehållsförteckning på själva förpackningen. Dock undkommer webb-butiker detta krav och behöver inte ange ingredienserna på nätet.

Bästa tipsen

Så hur ska man göra som konsument? Sveriges konsumenter tipsar om tre saker som är bra att tänka på:

  • Välj produkter som är märkta med Asthma Allergy Nordic, alternativt Svanen eller Bra miljöval.
  • Läs innehållsförteckningen. Ingredienserna ska stå på förpackningen.
  • Tänk på att det inte behöver vara ”samma” produkt om du handlar den utomlands.

Läs undersökningen.

Lista över ämnen att undvika.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php