Boka djurfri plats på tåget

Pälsdjursallergiker ska i fortsättningen inte riskera att hamna i samma tågvagn som medföljande husdjur.

SJ har infört en ny tjänst i sitt bokningssystem. Man kan numera välja att sitta på Djurfri plats när man bokar sin biljett. Dessa platser finns både i första och andra klass på samtliga dagtåg som körs av SJ, det vill säga X2000, Intercity och Regionaltåg. Det finns än så länge inte som valbart alternativ på internetbokningen utan man måste göra bokningen via telefon.
I andra klass är platserna placerade i vagnar där varken sällskapsdjur eller ledarhundar förekommer. I första klass är de djurfria platserna i ena änden av vagnen och i andra änden finns det så kallade Handikapplatser. Dessa är bland annat till för personer som reser med ledarhund.

Kompenserar

SJ beklagar att dessa platser blir i samma vagn, men motiverar det med att alla vill kunna välja att resa i första klass och oftast finns det bara en första klass-vagn. De sällsynta tillfällen en pälsdjursallergiker och en ledarhund hamnar i samma vagn ska personalen på tåget hjälpa till att omplacera den som är allergisk och ge kompensation för att resan inte gick att genomföra i första klass.
Det har tidigare inte varit tillåtet för resenärer att ta med husdjur på nattåg. Nu pågår ett försök på nattågen mellan Göteborg och Storlien. Under fyra månader kommer en utpekad kupé i en sovvagnstyp att vara upplåten för bokning av resenär med sällskapsdjur. I tågen finns andra sovvagnar där inga djur förekommer, utom ledarhundar som sedan länge har haft möjlighet att resa i nattåg.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php