Patienten har rätt – problemen beror på maten

Norska forskare har funnit fysiska orsaker till matöverkänslighet, som tidigare ofta getts psykologiska förklaringar. Kolhydratrika livsmedel verkar vara det som oftast ställer till problem. Här berättar de själva om sina resultat.

Smilla bloggar glutenfritt

Hon är bara fjorton år och har på ett år skapat en av Sveriges mest besökta bloggar för specialkost. –– Det är lätt att tro att livet är över för att man blivit glutenintolerant, men så är det ju inte! säger Smilla Luuk, som fyller sin blogg med glutenfria recept och frestande bilder.

Stärkt samband mellan laktobaciller och allergi

Nu stärks sambandet ytterligare mellan en störd bakterieflora i tarmen hos spädbarn och utveckling av immunologiska sjukdomar som allergi. En ny studie visar att en tidig kolonisation av laktobaciller i tarmen minskar risken för allergi vid fem års ålder – trots allergisk ärftlighet.

Lär dig andas rätt

Var tredje kvinna och var femte man med astma andas fel och skulle behöva särskild andningsträning. Det framgår av en studie vid sju vårdcentraler i Jönköping.