Smilla bloggar glutenfritt

Hon är bara fjorton år och har på ett år skapat en av Sveriges mest besökta bloggar för specialkost.
–– Det är lätt att tro att livet är över för att man blivit glutenintolerant, men så är det ju inte! säger Smilla Luuk, som fyller sin blogg med glutenfria recept och frestande bilder.

– Alla glutenintoleranta i Sverige ska känna till min blogg! Det är målet, säger Smilla Luuk, 14. Med minst 300 unika besökare per dag i bloggen Glutenfritt liv är hon på god väg att lyckas. Bloggen har uppmärksammats i tidningar och tv-program, hon har medverkat på Celiakimässan och intervjuats i morgontv, men bland det roligaste tycker Smilla var föräldern som mejlade och berättade att de läste ur hennes blogg för den glutenintoleranta treåringen på kvällarna.
– Tänk! Min blogg som godnattsaga! Det är ju jättekul!

Jag bakar, tar alla foton själv och skriver

Smilla har vetat att hon var glutenintolerant sedan hon var fem år, berättar hon medan hon vant bakar ut en laddning kanelbullar framför kameran.
– Jag som var värsta gottegrisen ville plötsligt inte ens smaka mina favoritsaker. Då förstod mina föräldrar att något var fel.

Gör allt själv

Smilla har alltid tyckt om att baka, och de knep hon lärt sig för hur man lyckas med den glutenfria degen delar hon med sig av i bloggen. Hon letar upp recept på internet, och hittar på egna om hon tycker det saknas något. Även bloggandet sköter hon själv. Idén fick hon när hon såg en film om en tjej som hade en matblogg.
– En del tror att mina föräldrar hjälper till, men det gör de inte. De vet inte hur man gör! Jag bakar, tar alla foton själv och skriver. Men de läser den såklart!
Det är bara Smilla som är glutenintolerant i familjen, men både hon och hennes föräldrar lärde sig snabbt vad hon kan äta, även om hennes föräldrar tyckte att det var jobbigt i början.
– Först är det ju som en tät djungel man ska igenom. Man måste tänka i helt nya banor, säger Smilla, och tillägger att man får vara beredd på att första storhandlingen kan bli lite jobbig:
– E-nummer, är det glutenfritt, liksom? skrattar hon.
Nu är båda föräldrarna lika insatta, och även de närmaste kompisarna vet vad hon kan äta och inte, och det finns glutenfritt bröd i frysen även hos dem, som Smilla tar av om hon följer med hem efter skolan.

Smör utan smulor

Hur gjorde ni när du var bjuden på barnkalas?
– Mamma brukade ringa innan och fråga vad de skulle bjuda på, så tog jag med egna kakor jag kunde äta. Om det var fiskdamm tog jag med eget godis. Ungefär så gör jag nu också. Ska jag till exempel sova över hos en kompis brukar jag ta med mig lite bröd till frukosten.
Hemma har hon ett separat smörpaket, men om hon är bortbjuden brukar hon försöka ta smör där ingen tagit ännu, så att hon vet att det inte är brödsmulor i.
Smilla och hennes föräldrar har hittat lösningar på vardagsproblemen med glutenintolerans, men ibland tycker hon att det är jobbigt.
– Jag har en ganska problemfri inställning, men jag är inte alltid positiv. Ibland blir man så trött när det blir fel. Som när vi var på restaurang och jag skulle få glutenfri mat och fick vitt rostbröd. Då är det jobbigt.
Hur har det fungerat i skolan?
– En gång hade de gjort fel och råkat ge mig mat med gluten i, men annars fungerar det bra. De kan inte koka glutenfri pasta, av någon anledning. Det är jättekonstigt men de får bara inte till den! Därför brukar jag få andra saker när det är pasta. I övrigt får jag oftast samma mat som kompisarna, fast anpassad till mig.

Saknar pizza

På hemkunskapen har det fungerat sämre, och som den rutinerade bagare hon är suckar hon när hon berättar om när de skulle göra smulpaj och det inte fanns havregryn:
– Jag fick förslaget att bara ta smör och socker…
Finns det något du saknar att äta?
– Pizza! Pizzadegen blir inte lika bra glutenfri. Den blir för tjock. Maffiga bakverk kan jag sakna att äta också.
Vad skulle du säga till någon som just fått veta att den är glutenintolerant?
– Få inte panik och tro att ditt liv är över! Slappna av och ta det för vad det är. Första tiden kan bli lite stökig, men man vänjer sig! säger Smilla erfaret.

Bloggadressen: www.glutenfrittliv.se

Smilla Luuk

Ålder: 14
Familj: Mamma, pappa, två yngre bröder och en styvstorebror.
Bor: Enebyberg
Gör: Går i åttan. Har bloggat i drygt ett år på www.glutenfrittliv.se
Favoritrecept: Klassisk kladdkaka. Kanelbullarna och pizzadegen i bloggen ger bra deg också.
Bästa baktipset: Jämför olika recept innan du börjar. Ta inte mer mjöl för att du tror att degen är för lös.
Framtidsdrömmar: Vill göra något kreativt, kanske jobba inom media eller skriva. Drömmer om en egen kokbok och ett eget matlagningsprogram.
Bloggar Smilla läser: Mest modebloggar eller bloggar med humor.
Fritidsintressen: Basket, sång och musik.

Andra bra sidor på internet med allergianpassade recept:
aggfritt.blogg.se
majas-allergirecept.blogspot.com
allergimat.com
home.swipnet.se/~w-19309
gilbertson.nu/kokbok
mjolkfri.com
mat-ro.blogspot.com

Text Susannah Elers

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php