Tre allergibloggare ger inspiration

Det finns mat- och bakbloggare som har tiotusentals följare varje dag – men det är bara en liten del av alla matbloggar, Instagramflöden och Facebooksidor som riktar in sig på allergivänliga recept. Den som nischar sig mot allergier och intoleranser kan därför få en hängiven följarskara!

Jessica Frej:

– Testa varje recept noga

En snabbt stigande stjärna på blogg- och kokbokshimlen är tv-kocken Jessica Frej. Celiaki-beskedet gjorde att hon inte vågade söka gymnasiets kocklinje, men istället är hon nu en folkkär matkreatör med glutenfritt som nisch.
Jessica Frej älskade att baka och laga mat redan som liten. Mat-Tina var den stora idolen – och drömmen var att bli just tv-kock och kokboksförfattare. Men som tolvåring fick hon ett dystert besked. Hon hade mått dåligt under en längre tid, var ständigt trött, kräktes och gick ned i vikt. När hon kom till läkaren visade blodprovet att det nästan inte fanns någon näring kvar alls i kroppen. Gastroskopin bekräftade sedan misstankarna om celiaki.
– Jag blev jättedeppig efter det och kände att hela livet gick i bitar, trots att jag bara var tolv år gammal. Jag fortsatte att laga mat men slutade att baka, eftersom allt jag bakade blev så himla dåligt. Det blev inte heller någon kockskola i gymnasiet, det var ändå ingen idé när jag inte kunde äta av maten, säger Jessica Frej.

Ändå tog det fortsatta intresset för matlagning henne hela vägen till TV4-programmet Sveriges mästerkock och det var som deltagare där hennes karriär tog fart. Att hon hade celiaki var dock ingenting hon berättade för produktionsbolaget.
– Jag var med i programmet år 2010 och på den tiden pratade man inte om celiaki, därför mörkade jag att jag var glutenintolerant. Om det låg pasta eller bröd bland råvarorna vi valde mellan i en ”mystery box”, såg jag till att använda andra råvaror istället. I avsnittet där jag åkte ut skulle man kopiera en pastarätt, men eftersom jag inte kunde smaka på pastan blev rätten inget bra.
Efter Sveriges mästerkock har hon arbetat som tv-kock i TV4-programmet Mitt kök, skrivit fyra böcker med glutenfria recept tillsammans med kokboksförfattaren Maria Blohm, en egen bok och driver samtidigt flera välbesökta bloggar och receptsidor.
– När vi gjorde vår första bok var det glutenfria utbudet av bröd och kakor väldigt torftigt och det som fanns var bakat på mjölmixer och inte särskilt gott. Men året efter att boken gavs ut kom det plötsligt ut hur många glutenfria receptböcker som helst.

Varför tror du att just dina recept har blivit så populära?
– Kanske för att de är väldigt genomarbetade. Jag och min medförfattare Maria Blohm har experimenterat och testat oss fram helt från grunden med olika glutenfria mjölsorter för att hitta riktigt bra recept. Dessutom anger vi alltid recepten i böckerna i gram, så att den som följer receptet inte ska kunna misslyckas.

Vilka tips har du till andra som vill sprida sina mat- eller bakkunskaper till omvärlden?
– Enklast är nog att börja med en blogg, även om det finns extremt många matbloggar. Du måste lägga väldigt mycket tid och energi på den och testa varje recept noga, för om något inte skulle funka kommer följarna inte vilja testa dina recept igen.
För att nå ut till många är det också viktigt att finnas på flera olika plattformar, tror Jessica Frej.
– Jag tror att du måste se på det som ett kretslopp, man kan inte satsa på bara en grej. På Instagram jobbar jag med det visuella och lägger ut inspirerande matbilder, medan jag på bloggen kan lägga ut recept och berätta om hur recepten kom till. Och i tv kan jag visa hur vissa av momenten går till.

Foto: Johanna Åkerberg

Namn: Jessica Frej.
Ålder: 27 år.
Bor: Nacka utanför Stockholm.
Yrke: Kokboksförfattare, tv-kock och matbloggare hos tidningen Amelia.
Hemsidor/bloggar: www.jessicafrej.se, www.naturligtglutenfritt.se, blogg.amelia.se/jessicafrej/.
Sociala medier: Nära 10 000 följare på sin instagram @jessicafrej.

 

 

Karolina Tegelaar:

– Filma när du bakar

Karolina Tegelaar är mjölkallergikern som blev vegan. Hon kallas vegovärldens bakdrottning, men med Facebooksidan Kakboken utan ägg och mjölk och recept-appen med samma namn har hon även blivit populär bland allergiker.
Även för den som gillar att baka kan det vara en utmaning att lära sig baka utan ägg och mjölk. För många nyblivna allergiker har därför Facebooksidan Kakboken utan ägg och mjölk varit till stor hjälp – och kak- och bullrecepten delas flitigt i Facebooks allergigrupper.
Bakom sidan ligger Karolina Tegelaar, som är uppvuxen på en mjölkgård och har bakat i hela sitt liv. När hon fyllde tio år bakade hon en trevånings-tårta till sina föräldrar och siktet var tidigt inställt på att bli konditor. Men i 16-årsåldern gick hon till läkaren med kraftiga magsmärtor och fick då veta att hennes kropp inte kunde bryta ner animaliskt protein.

– Då tänkte jag att om jag ändå måste utesluta mjölk och kött ur kosten kan jag lika gärna bli vegan. Sedan dess har jag ägnat massor av tid åt att utveckla recept och testbaka kakor som inte innehåller mjölk, ägg och helst inte några andra allergener heller. Efter en tid började jag även göra recept utan gluten och vetestärkelse, säger Karolina Tegelaar.
I dag har hon gett ut elva bakböcker på sitt eget förlag, där den senaste är boken Tårtor utan ägg och mjölk. Många av recepten spred hon först på Facebook, där de fick ett stort genomslag.

Men mest kända är hennes recept kanske ändå bland veganer.
– Det var en strategi från mitt håll att först rikta mig till allergiker, eftersom jag inte ville skrämma bort allergikerna med prat om veganrecept. Men synen på veganism har förändrats och idag hoppas jag få allergiker och intoleranta att inspireras av veganernas positiva inställning till att utesluta födoämnen ur kosten.
Karolina Tegelaar är doktor i biologi och naturvetenskap och arbetar som gymnasielärare i samma ämnen. Bakar gör hon så mycket hon hinner på fritiden.

Vilket är bästa tipset för att lyckas med sina kakrecept?
– Att alltid testa tre gånger till – allt går att få perfekt. Och om du skriver recept till andra är det viktigt att skriva tydligt och tänka på hur någon som inte är lika bakvan läser receptet.

Vilka kanaler är viktigast om man vill göra sig ett namn som bakande allergiker?
– Jag använder bara Facebook och Instagram, men eftersom Facebook börjat ta betalt för att visa inlägg tror jag egentligen att det är bra att ha en blogg eller hemsida att lägga ut alla recept på. Eller varför inte en youtube-kanal, där du kan filma när du bakar?
Bästa bakknepet?
– Förutom att använda xantangummi som jag tycker är överlägset pofiber och fiberhusk, är det nog detta med kikärtsspad, om man tål det. Med uppvispat kikärtsspad kan man numera både göra maränger och baka vissa mjuka kakor som tidigare inte gick att få rätt konsistens på.

Foto: Cecilia Möller

Namn: Karolina Tegelaar.
Ålder: 32 år.
Bor: Herrljunga.
Yrke: Gymnasielärare i biologi och naturvetenskap.
Hemsida: Kakboken.se. Dessutom gillar över 28 000 personer sidorna Kakboken utan ägg och mjölk och Glutenfria bakboken på Facebook. Har även skapat appen Kakboken – recept utan ägg och mjölk.

 

 

Sara Clarstedt:

– Hitta din egen målgrupp

Sara ”Mat-Sara” Clarstedt har varken gett ut kokböcker eller synts på tv. Men hennes populära receptblogg för familjer med multiallergier och hennes flitiga kommenterande i Facebooks allergigrupper har gjort henne omåttligt populär.
Sara Clarstedt började skriva recept och laga mat på allvar i samband med att sonen Johans svåra födoämnesallergier upptäcktes. Redan som nyfödd fick Johan problem med mage och andning samt svåra, infekterade eksem. Efter en hel del detektivarbete visade det sig att han hade svåra allergier mot en rad olika födoämnen.

Sara och hennes man började servera sonen så kallad baskost för att få honom symptomfri. Sedan testade de en sak i taget, för att ta reda på vad han egentligen tålde.
– I början var det bara fokus på att överleva och jag minns att jag kände stor förtvivlan. Men sedan bestämde jag mig för att min son inte skulle tvingas äta smaklös, såsfattig mat bara för att han är allergisk – han skulle få lika god mat som alla andra, säger hon.
För att trigga sonens matlust började Sara Clarstedt använda mycket kryddor och forma maten med pepparkaksformar. Hon blev bättre och bättre på att laga mat – och plötsligt hade hon också funnit en glädje i matlagningen. Recepten delade hon med sig av i Facebooks allergigrupper och mejlade till alla som ville ha.
– Det blev en hel del mejlande och en dag berättade min man att han fixat en blogg till mig som jag kunde lägga upp alla recepten på istället. Sedan dess kan alla som vill gå in där och söka efter recept.

Recepten i bloggen är fria från bland annat mjölk, ägg, soja, gluten, fisk, nötter, potatis och många vanliga frukter och grönsaker – och responsen från läsarna är stor. Majonäs, enklare bullar och munkar tillhör de mest populära och delade recepten.
– Folk hör av sig och berättar att de bjudit släkt och vänner på mina rätter och att ingen insett att de varit fria från så mycket. Då blir jag jätterörd, säger hon.
Förutom bloggen är Sara Clarstedt väldigt aktiv i Facebooks allergigrupper. Där svarar hon på frågor om sina egna recept, peppar andra medlemmar och är generös med tips och knep om allt från mjöl- och äggfri panering till hur man byter ut vissa ingredienser mot andra.

Du bloggar och svarar på frågor på Facebook – samtidigt som du arbetar som sjuksköterska. Hur har du tid?
– Skriva recept gör jag ofta när barnen sover och så får jag hjälp av vänner med att upptäcka inlägg på Facebook som jag behöver svara på. Nu för tiden går det fort att kommentera inlägg, mycket av svaren sitter i huvudet. Men ibland får jag många frågor på mejlen om hur man gör om olika recept. Då tror jag inte att folk förstår att jag har ett helt annat liv vid sidan om det här…

Känner du ett ansvar gentemot andra allergiker?
– Ja, det gör jag. Framför allt gentemot andra som har svåra allergier, eftersom jag har kunskap och erfarenheter att dela med mig av. Men jag tycker också att vi har ett gemensamt ansvar för att försöka förändra samhällets syn på allergier – i skolan, på restauranger och på barnkalaset.

Hur når man ut som matbloggare?
– Genom att hitta sin speciella målgrupp och vara aktiv i forum där den målgruppen finns. Det finns till exempel många som skriver om glutenfritt men inte så många som vänder sig till multiallergiker, som jag gör. Jag tror också att det är bra att ha en egen Facebooksida som man kan koppla bloggen till, så att man kan hålla ett stabilt flöde på inläggen.

Foto: Pernilla Wahlman

Namn: Sara Clarstedt.
Ålder: 33 år.
Bor: Rättvik.
Yrke: Sjuksköterska.
Blogg: Matsara.se med 100 000 unika besökare.
Sociala medier: Facebook-sidorna MatSara och Allergiupproret, som arbetar för ett nationellt allergicentrum.

 

 

 Matbloggarnas bästa tips

  • Hitta en nisch som gör att du sticker ut och rikta dig mot rätt målgrupp.
    Provlaga alla recept noga och skriv utförliga receptanvisningar.
    Utgå från en blogg, men använd flera olika plattformar för att sprida dina recept. Variera dina inlägg och bilder, och låt de olika plattformarna komplettera varandra.

Allergikändisar att hålla koll på

  • Virginia Küst. Driver bloggen Kustenarklar.se med glutenfria recept och matnyttig information, bland annat en karta över andra glutenfria bloggar. Är även administratör för Facebook-gruppen Vi med celiaki.
    Smilla Luuk. Har bloggen Glutenfrittliv.se, men recepten hittar du framför allt i hennes böcker och när hon medverkar i tv.
    Lollo Ahldén, som driver bloggen Smallandsweets.se med recept på bland annat sötsaker utan gluten, ägg, nötter och mandel.
    Malin Randeniye, dietist som driver den digitala mattidningen GF Glutenfri Matglädje samt medverkar i radioinslaget Mat med Malin på P4 Sörmland.

Text Zandra Zernell