17 vad bra det går att köra bil!

Vad gör man om man är för allergisk för att det ska fungera att äta på stan och man dessutom bor så otillgängligt att det är omöjligt att ta sig hem mellan skolan och fotbollsträningen varje dag funderade Frida Enehöjd. Köra bil går ju inte om man inte är 18 år ännu. Eller?

När man är tonåring vill man vara självständig, men det är inte alltid helt enkelt. Särskilt inte om man behöver skjuts till och från fritidsaktiviteter eller hem från skolan. Med åtta kilometer till närmaste busshållplats bor Frida Enehöjd utanför Eskilstuna minst sagt otillgängligt. Att åka hem från skolan för att äta och sedan åka tillbaka till stan för fotbollsträningen är praktiskt taget omöjligt, eftersom det kräver att någon skjutsar henne. Och att stanna och äta i stan innan träningen är också krångligt, eftersom hon har en rad födoämnesallergier.
Frida Enehöjds pappa hade hört någonstans att man kunde söka dispens och få ta körkort tidigare. Kunde det vara lösningen på Fridas problem?
– Man måste ha två olika skäl som inte är bundna till varandra för att kunna söka. Man kan inte bara ha ett bra skäl, alltså. Men jag bodde ju både utan kommunikationer och hade alla allergierna, så jag tyckte att det borde uppfylla kraven, berättar hon.

Andra gången gillt
När Frida var 16 år skickade de in en första ansökan till Transportstyrelsen, där de ansökte om dispens. På första försöket fick hon avslag, men Frida gav sig inte.
– Där kunde vi ju ha gett upp och gått vidare, men jag tänkte att ett körkort ju verkligen kunde få det att funka, så vi gjorde ett nytt försök.
Efter att Transportstyrelsen omprövat beslutet fick hon rätt, och plötsligt hade hon möjlighet att ta körkort, ungefär ett år i förväg.
– Hade jag legat på och hunnit ta körkortet innan min födelsedag kunde jag ha tagit det som 16-åring, men nu blev det inte förrän jag var 17 år och två månader, säger Frida.

Ovanligt fall
Enligt Frida Wallskog, verksamhetsspecialist på utredningsenheten på körkortsavdelningen på Transportstyrelsen, är Frida Enehöjds dispens mycket ovanlig, och hon känner inte till fler fall där dispens beviljats utifrån allergier.
– Vi gör alltid en individuell bedömning, men det är ytterst sällsynt med dispens från ålderskravet för B-körkort. Det är inte särskilt vanligt med ansökningar om dispens heller. Eftersom de är så ovanliga får jag oftast kännedom om det när det kommer in en sådan ansökning. Vi har kanske fått in 10–15 ärenden på sex år. Jag känner till fyra sökanden som fått bifall sedan 2010.
– Det finns två så kallade rekvisit som ska vara uppfyllda enligt det här lagrummet, förklarar Frida Wallskog. Dels ska det finnas bristande allmänna kommunikationer, och dessutom ska det finnas en sjukdom alternativt ett funktionshinder eller liknande utöver det. Det kan röra sig om alla möjliga sjukdomar och funktionshinder, men båda kriterierna måste vara uppfyllda.

Beskriv i ett brev
Det finns ingen särskild blankett för att ansöka om dispens. För att Transportstyrelsen ska pröva om man har rätt till dispens måste man skicka in ett personligt brev, och vanligtvis även ett läkarintyg, som förklarar varför man skulle vara hjälpt av att få ta körkort tidigare. Beroende på omständigheter och bedömningar kan det sedan ta några månader innan man får beslutet, enligt Frida Wallskog.
Har du några tips till någon som funderar på att söka dispens?
– Först och främst måste de två rekvisiten vara uppfyllda. Det måste finnas medicinska skäl och bristande allmänna kommunikationer. Uppfyller man dem kan man ju alltid söka, men det kostar 600 kronor i ansökningsavgift, så man ska ju känna att man har en chans för att det ska vara meningsfullt, tycker jag, säger Frida Wallskog.

Skjutsar kompisar
Hur tycker Frida Enehöjd, som nu precis hunnit fylla 18 år, att det påverkat livet att ha körkort då? Blev det så bra som hon trodde?
– Det är många saker jag kunnat göra nu under det här året, som inte hade gått utan körkort. Eftersom jag fyllde arton för två månader sedan skulle jag ju bara ha kunnat ha körkort i två månader nu egentligen.
Och det har varit skönt att slippa ordna med skjuts till alla träningar, tycker Frida, som går samhällsvetenskaplig linje med idrottsinriktning på gymnasiet.
Vad har du fått för reaktioner?
– Det har varit mycket positiva reaktioner och många har velat veta hur man gör. Många lärare blev också väldigt förvånade, och undrade hur man kan vara sjutton år och ha körkort. Kompisarna har bara tyckt att det är kul. Ingen hade ju hört talas om att man kan ta körkort tidigare – och de tycker såklart att det är bra att de kan få skjuts, skrattar Frida.
Har du några tips till någon annan som funderar på att söka?
– Man ska fundera över om man uppfyller kriterierna, och hur mycket vilja och ork man har. Man måste ju ha väldigt bra anledningar. Och så ska man stå på sig, om man tror att det kan funka. De sa ju nej till mig först, men jag övningskörde i alla fall under tiden, oavsett vad resultatet av vår ansökan skulle bli. Fick jag inte dispensen skulle jag i alla fall vara redo att ta körkort när jag var 18 år då!

Namn: Frida Enehöjd
Ålder: 18 år
Bor: Utanför Eskilstuna
Aktuell: Fick dispens att ta körkort tidigare, bland annat på grund av allergi

Text Susannah Elers Foto Emelie Otterbeck