Äggfri omelett

Ett frasigt yttre och ett saftigt och framför allt luftigt och mjukt inre. Gör med valfri fyllning, vegansk eller med till exempel skinka. Flera ingredienser går att justera, byta och skippa. Du kan dels byta hela solrosfrökonceptet mot enbart vätska, du kan byta mjölsorter, du kan ändra smaksättningen. Men det här är min favorit, med det underbara svarta svavelsaltet kala namak för lätt ”äggaktig” smak och med den näringsrika inaktiva b-jästen för lätt ostig smak.

Karolinas kladdkaka

Spad från kikärtor eller bönor, aquafaba, ersätter ägg i denna kaka. Tricket är att inte vispa det för hårt.

Gyūdon

Japansk risskål med mört tunt skivat kött.

Jordgubbstårta

Den här jordgubbstårtan är bakad utan mjölk, ägg, nötter och gluten. Perfekt för midsommar, födelsedagskalas, festligt fika och alla andra firanden.