Jordgubbstårta

Bakat. Den här jordgubbstårtan är bakad utan mjölk, ägg, nötter och gluten. Perfekt för midsommar, födelsedagskalas, festligt fika och alla andra firanden.

Ingredienser

Vaniljkräm
1 dl vatten
1 dl växtbaserad mjölk
1 dl växtbaserad vispgrädde
2 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpasta eller frön från 1 vaniljstång
3 msk majsstärkelse
2 msk mjölkfritt margarin

Tårtbotten
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2,5 dl glutenfri mjölmix
1,5 dl växtbaserad mjölk
75 g mjölkfritt margarin

Fyllning & topping
1 dl jordgubbssylt
5 dl växtbaserad vispgrädde
250 g färska jordgubbar, citronmeliss och blommor att dekorera med

Tillagning

Vaniljkräm
Koka upp alla ingredienser förutom mjölkfritt margarin på medelvärme i en kastrull. Rör om hela tiden tills den tjocknar.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner margarinet.
Häll över krämen i en ren glasburk och låt svalna under lock i rumstemperatur medan du gör resten av receptet.

Tårtbotten
Bakas i form med måtten 30×40 cm.
Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
Täck din plåt med bakplåtspapper.
Blanda ihop alla torra ingredienser till botten.
Häll ner växtbaserad mjölk samtidigt som du rör om hela tiden till en jämn smet.
Smält margarinet och rör ner det i smeten.
Häll upp smeten i formen, bre ut i ett jämntjockt lager och grädda i mitten av ugnen i 10-15 min.
Låt botten svalna helt och hållet innan du delar den i tre lika tjocka delar längs med kortsidan.

Montering
Fyll första lagret med sylt, andra med vaniljkräm och täck sedan tårtan med uppvispad grädde.
Spritsa tårtan med grädde och dekorera med färska jordgubbar, citronmeliss och blommor.

Skriv ut

Hitta fler recept som innehåller: