Äggfri omelett

Lagat. Ett frasigt yttre och ett saftigt och framför allt luftigt och mjukt inre. Gör med valfri fyllning, vegansk eller med till exempel skinka. Flera ingredienser går att justera, byta och skippa. Du kan dels byta hela solrosfrökonceptet mot enbart vätska, du kan byta mjölsorter, du kan ändra smaksättningen. Men det här är min favorit, med det underbara svarta svavelsaltet kala namak för lätt ”äggaktig” smak och med den näringsrika inaktiva b-jästen för lätt ostig smak.

Ingredienser

2 dl solrosfrön
vatten för blötläggning
1 dl kokosmjölk, ren asiatisk och tillsatsfri
1 dl vatten
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk majsmjöl
2 msk majsstärkelse
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk xanthangummi
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kala namak (svavelsalt)
1 msk b-jäst (ger ostig smak)
2 krm gurkmeja (för färg)
1 msk ljus sirap
2 msk olja
1 nypa vitt salt
1 nypa peppar
olja för stekning
valfri fyllning

Tillagning

Blötlägg frön ett par timmar för bästa resultat, men det går att göra på fuskvis och använda torra. Sila av fröna, men det är okej om lite vatten finns kvar.
Mixa samman frön, vatten och kokosmjölk till en smågrynig massa. Sila igenom en småmaskig sil, inte durkslag (för stora hål) och inte kaffefilter (inga hål). Pressa med en sked eller slev så att du verkligen arbetar ut maximalt av vätskan. Den krämiga vätskan du får ut vispar du samman med övriga ingredienser till en tjock smet.
Hetta upp en oljad panna till medelhög temperatur. Bred ut smeten i pannan, sänk temperaturen till låg, på det viset får du en frasig yta, men en långsam tillagning av omelettens inre.
Toppa smeten med fyllning. När du fått lite yta på omeletten underifrån kan du vända ena halvan över den andra så att du får en halvcirkelformad omelett med fyllningen inuti. Platta till lite.
Stek några minuter på vardera sida på låg värme. Låt vila någon minut innan servering.

Tips
Kasta inte frömassan du silat bort. Du kan återanvända den för fler omeletter, bara fyll på vätska och mixa igen. Du kan förvara den i kyl eller frys. Du kan också använda frömassan i brödbak eller i andra recept där frömassa är basen.

Skriv ut

Recept Sara ClarstedtFoto Sara Clarstedt

Hitta fler recept som innehåller: