Växtdrycker berikas med D-vitamin

Många i Sverige har svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin. För att höja befolkningens nivåer ska det bli obligatorisk D-vitaminberikning av alla mjölkprodukter – även laktosfri mjölk och växtbaserade alternativ som havre- och sojadryck.

Livsmedelsverket har under ett par års tid försökt att införa D-vitaminberikning på flera nya produkter, bland annat för att även mjölkproteinallergiker och laktosintoleranta ska få i sig tillräckligt med D-vitamin. Men de nya reglerna har dragit ut på tiden.
I dag är det bara minimjölk, lättmjölk, mellanmjölk, margariner och matfettsblandningar som måste berikas, men när Livsmedelsverket gjorde en översyn av D-vitaminberikningen kom myndigheten fram till att fler produkter behöver en berikning. Anledningen är att man vill höja befolkningens D-vitaminnivåer.

Även i ekologiska produkter

Förutom att även filmjölk, yoghurt och fetare mjölksorter ska få obligatorisk berikning gäller förslaget även laktosfri mjölk och växtbaserade mjölkalternativ som till exempel havre- och sojamjölk. När det gäller växtdrycker tillsätter redan flera av tillverkarna D-vitamin i sina drycker, men det är förbjudet i de ekologiska alternativen. Detta blir tillåtet i och med att kravet på berikning träder i kraft. På samma sätt blir det tillåtet att tillsätta D-vitamin i ekologisk laktosfri mjölk.
– Det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin på våra breddgrader och i våra undersökningar har ungefär 20 procent av befolkningen lägre nivåer än vad man bör ha. Därför behöver även den som enbart dricker växtdrycker få i sig D-vitamin genom berikning, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
(Testföretaget Testfakta undersökte nyligen näringsinnehållet i soja- och havredryck och då var de flesta drycker redan berikade med D-vitamin. Det var däremot inte de ekologiska alternativen samt Gogreens havredryck och Garants sojadryck. När Allergia för knappt två år sedan gjorde en liknande genomgång visade sig inte heller soja-, mandel- och kokosdryck från Gogreen innehålla D-vitamin. I vissa av dryckerna var också nivåerna av D-vitamin lägre än i andra.)

D-vitamin

Förslaget om D-vitaminberikning har varit ute på remiss i flera omgångar, bland annat eftersom även EU fått vara med och tycka till om ekologiska mjölkprodukter från andra EU-länder som säljs i Sverige. Den nya lagstiftningen väntas nu träda i kraft senare i år, enligt Åsa Brugård Konde.
Men reglerna handlar bara om D-vitamin.
– För den som dricker växtdrycker och helt utesluter mjölkprodukter kan det även vara svårt att få i sig tillräckligt med till exempel kalcium och riboflavin, som mjölken är rik på. Därför skulle det kanske vara bra med obligatorisk berikning med flera ämnen. Men i dagsläget gäller det alltså bara D-vitamin, säger hon.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php