Tvätta och vädra textilierna

Många av hemmets textilier innehåller kemikalier som kan vara skadliga för människors hälsa och för miljön. Sofföverdrag, mattor, sängkläder och gosedjur är några exempel. Men det finns miljömärkta alternativ och sätt att själv minska den kemiska belastningen.

När tyger och fibrer framställs används i regel en rad olika kemikalier. Även efter framställningen tillsätts kemikalier för att ge tygerna färg, flamskydd och impregnering. Personer med astma och/eller allergi är ofta särskilt känsliga för dessa ämnen. Flera är kända för att orsaka allergiska reaktioner, som exempelvis formaldehyd, krom och latex. Även antibakteriella medel och vissa sorters färgämnen kan orsaka besvär.
Mjukgörande ftalater, som kan vara hormonstörande, används i till exempel plasttryck på kläder och i inredningsdetaljer (vissa ftalater är helt förbjudna i barnartiklar). Det finns också ett ämne som heter nonylfenoletoxilat som används i olika tvättprocesser vid tillverkning av textilier och när det bryts ner bildas nonylfenol. Det är giftigt för vattenlevande organismer och misstänks också vara hormonstörande.

Byt ut gamla madrasser och kuddar

En del ämnen är förbjudna inom EU men kommer hit genom att textilier och färdiga produkter importers från länder med annan lagstiftning. Så vad kan man göra själv?
Kemikalieinspektionen rekommenderar att man tvättar så mycket som möjligt innan det används första gången, särskilt det som är tänkt att användas av barn: kläder, gosedjur, sänglinnen, handdukar, filtar och kuddar. Att fråga i butiken vad varan innehåller är också viktigt för att kunna göra ett medvetet val, liksom att välja miljömärkta produkter när man handlar. Det finns flera olika, frivilliga märkningar på kläder och textilier som betyder olika saker. Men gemensamt för dem är att produkterna är tillverkade med mindre belastningen på miljön och att en viss kontroll finns att de inte innehåller kemikalierester.
Ett annat tips är att lufta madrasser och liknande produkter, särskilt om de luktar starkt. Då försvinner både lukten och resterna av kemikalierna. Har man gamla madrasser och skumgummikuddar som är tillverkade före 2004 kan de innehålla ämnen som i dag är förbjudna, och då kan det vara en bra idé att byta ut dessa.

Källa: Kemikalieinspektionen.

Läs om märkning av produkter.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php