Startade grupp om nötallergi


Samhället tar inte ansvar för nötallergiker, hävdar Patrik Pettersson. Han driver en Facebookgrupp och en hemsida för drabbade. Ett initiativ han tagit för fästmön Alexandras skull.

Det hela började för drygt fem år sedan. Patrik Pettersson och Alexandra Lundgren var nyförälskade och flög till Portugal för en första gemensam semester.

Det är roligt att se hur människor tar hjälp av varandra

Alexandra hade inför resan kontaktat flygbolaget och informerat om sin allergi. Trots det serverades de 200 passagerarna hasselnötskakor till dessert. När maten var uppäten öppnade medresenärerna plastförpackningen som omslöt sötsakerna. Efter det tog det inte många sekunder förrän Alexandra fick svårt att andas.

Hon och Patrik drabbades av panik. Det tog en stund innan flygvärdinnan förstod allvaret i situationen och meddelade piloten som började förbereda en nödlandning. Patrik fick fram inhalator och kortisontabletter, flygvärdinnan försåg paret med en syrgastub så att Alexandra fick i sig frisk luft.

– Hade det hänt idag hade jag givetvis använt adrenalinpennan. Men jag blev så stressad, fick något av en chock, förklarar Patrik.

Den gången gick det bra, även om en stor del av semesterresan var förstörd. Dels var Alexandras kropp utmattad efter den kraftmätning som allergichocken innebar, dels ville paret försäkra sig om att samma sak inte skulle upprepas på vägen hem.Hjälp av varandra

Hemma i Helsingborg igen började Patrik leta efter fakta. Han kunde snart konstatera att det inte finns någon myndighet som har samlad kunskap kring allergier. Den information och den kunskap som finns förmedlas av föreningar och andra ideella krafter.

– Alexandra, som har svår allergi och astma, är först nu listad på en vårdcentral där det finns en allergisköterska, berättar han.

Patrik startade Facebookgruppen Nötallergikernas vänner. Gruppen har i dag drygt 1 000 medlemmar.

Den som känt sig ensam med oron för allergin har fått en plats där frågor kan ställas, oro vädras och ilska stillas. Medlemmarna delar med sig av goda råd och upp uppmärksammar varandra om allt från produkter till resmål.

– Det är roligt att se hur människor tar hjälp av varandra, säger Patrik.

Stort behov av kunskap

Efter några månader skapade Patrik hemsidan notallergi.se. Där samlar han fakta om allt från märkning av varor till hur flygbolag hanterar allergi. Sidan är välbesökt, den har i genomsnitt 3 000 visningar per vecka.

– Det finns ett stort behov av kunskap.

Patrik berättar att han emellanåt kontaktas av allt från köpcentra till skolor där personalen vill veta mer för att underlätta för allergikerna.
Under årens lopp har Patrik och Alexandra rest mycket.

– Men, för oss är själva resandet mer förknippat med ångest än med glädje. 
Resandet är problematiskt för många med nötallergi. Det finns exempelvis flygbolag som vägrar att ta med dem som inte tål nötter.

– Det är diskriminerande, konstaterar Patrik och påpekar att det inte skulle vara möjligt med någon annan grupp.

Allergiker diskrimineras

Allt arbete med Facebookgruppen och hemsidan sköter Patrik ideellt, vid sidan av arbetet som textansvarig på en konsumentsajt.

Patrik är nöjd med att gruppen och sidan rullar på. Samtidigt påpekar han att det finns mycket mer att göra. Om han hade mer tid och pengar skulle han arbeta för att det ska finnas adrenalinsprutor på varenda skola, att den kunskap som finns samlas, tillsammans med information om den forskning som bedrivs.

– Det finns så oerhört många frågor, men ingen som ger svaren. I Sverige ställer myndigheter krav för att den som är rörelsehindrad inte ska diskrimineras. Att allergiker utesluts är det ingen som bryr sig om.

Patrik påminner att det bland annat finns läkare som hävdar att luftburen nötallergi inte existerar.

– Ändå finns det en grupp människor som upplever att de har det problemet. Varför uppger så många att de har luftburen nötallergi om det inte finns? Det är en fråga vi behöver besvara.

 

Namn: Patrik Pettersson

Ålder: 35 år

Familj: Fästmön Alexandra Lundgren

Bor: I Helsingborg

Yrke: Textansvarig på konsumentsajt

Intressen: Att resa, skriva, läsa, fotografera och dansa salsa

Text Marita Wass Foto Stefan Lindblom

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php