Alla nötter är inte släkt

Hur rädd behöver du vara för nötskålen när du går på julkalas? Det finns olika typer av nötallergier, som är mer eller mindre allvarliga, så rådet är att utreda hos läkare vad du tål och inte tål.

– Nötallergi utlöses inte speciellt under julen. Nötter och jordnötter finns omkring oss året runt. I dag har man inget fullständigt svar på varför vissa utvecklar allergisk sjukdom och andra inte, men man vet att ärftligheten har stor betydelse, säger Jenny van Odijk som doktorerat och arbetat med jordnötsforskning på Sahlgrenska Akademin i Göteborg sedan slutet på 90-talet.

Ja och nej

Är vi onödigt rädda för nötter och jordnötter? Ja och nej, menar Jenny van Odijk. Jordnötsallergi får mycket uppmärksamhet eftersom den kan ge kraftiga reaktioner, speciellt om man har höga nivåer av specifika allergiantikroppar och även har astma som kan förvärra symtomen.
Personer som är allergiska mot nötter och mandel kan också reagera kraftigt, men det finns även en typ av nötallergi som är en korsreaktion vid björkpollenallergi. Det innebär att bland annat nötter kan framkalla OAS (oral allergi syndrom), som ger klåda och obehag men sällan allvarliga reaktioner.

Det bästa är att utreda det via sjukvården

Släktskapet viktigast

En nöt i botanisk mening är en frukt med torrt och hårt skal. Språkbruket är förvirrande, men det viktigaste ur allergisynpunkt är släktskapet mellan olika nöt- och fruktfamiljer, eftersom liknande proteiner kan finnas inom en familj (se faktarutan).
Det finns inte något generellt svar på ifall man kan äta andra trädnötter, även om man inte tål hasselnötter. Det bör utredas i varje enskilt fall.

Björkpollenallergi en faktor

Hur stor är risken att man inte tål trädnötter ifall man inte tål mandel eller jordnöt?
– De har vissa gemensamma nämnare och man har i vissa studier sett att cirka 30 procent av dem som reagerar på jordnötter även reagerar på trädnötter, men det beror på att många jordnötsallergiker även har björkpollenallergi. Om man är allergisk mot en nöt brukar de flesta av praktiska skäl undvika alla slags nötter. Men man kan till exempel vara allergisk mot jordnöt och hasselnöt på grund av korsreaktion med björk, men tåla cashewnöt. Det bästa är att utreda det via sjukvården, helst hos en allergispecialist, säger Jenny van Odijk.

Det är kanske knappt en halv procent av befolkningen som har jordnötsallergi i Sverige. Av dem är det ett fåtal som inte tål proteiner i dammet som virvlar runt (luftburet allergen). Nötallergi som beror på korsreaktion mot björkpollen är vanligare, speciellt hos ungdomar och vuxna, förklarar Jenny van Odijk.
Om du har björkrelaterad nötallergi och råkar äta något med exempelvis nougat som kliar i munnen bör du förstås spotta ut det och ta medicin (antihistamin) vid besvär. Tål du inte mandel ska du undvika knäck och marsipan. Har du en kraftig nöt- eller jordnötsallergi är det bäst att förvarna värden för julkalaset och definitivt vara försiktig med choklad, kola och godis och noga ta reda på vad allt innehåller.
– Känner du dig osäker på vad du tål är det bäst att kontakta vården för ny utredning och information, säger Jenny van Odijk.

 

Fakta

*Pekanöt, paranöt och valnöt är släkt och brukar liksom hasselnöt räknas till trädnötterna.
*Pistage, mango och cashewnöt tillhör samma grupp (anacardiaceae) och kan korsreagera med varandra.
*Mandel är släkt med körsbär, aprikos och plommon och korsreagerar ofta med björkpollen.
*Jordnöt är inte släkt med nötter alls utan en baljväxt, precis som soja, linser och ärtor.
*Kokosnöten är, trots namnet, en stenfrukt.
*Muskotnöt är en fruktkärna, och utgör ingen fara för den som har hasselnötsallergi.

Text Anna Olsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php