Adam skyddar sin tjej mot jordnötter

Adam är rädd att hans flickvän Jasmin ska dö när de går på bio. Hon har en luftburen nötallergi och har tidigare reagerat så starkt att hon slutat andas på grund av det. Adam vill därför att nötter ska förbjudas på biograferna.
– Om det skulle hända min tjej någonting skulle jag må så fruktansvärt dåligt, säger han.

Jasmin Horn, 17 och Adam Jonsäll, 18, har varit tillsammans i snart två år. Ett av deras stora gemensamma intressen är att gå på bio. I Edsbyn där Adam bor är det redan förbjudet att ta in nötter i biografen, men i Gävle där Jasmin bott är det tillåtet. Adam skrev därför till SF och bad dem ta bort nötterna i Gävle också. ”Att uppmuntra människor att köpa nötter i ett offentligt utrymme med många människor i en stängd miljö tycker jag är en fruktansvärd onödig risk för obehag och eventuellt människoliv. Så innan något allvarligt inträffar – sluta sälj nötter på er biograf.”
–– Svaret blev att vi kunde prata med personalen på plats. En vän till mig har redan frågat flera gånger om de kan sluta sälja nötter eller i varje fall gå in i salongen och informera om att jag är allergisk, men varje gång har vi fått svaret att de inte kan göra det.
Adam och Jasmin går därför alltid in först i salongen och sätter sig för att titta om någon tar in nötter så att de själva kan gå fram och säga till.
–– Det är en sådan liten grej att göra för biografen men det skulle betyda så mycket för oss. Man är på tårna hela tiden och tittar direkt om det prasslar i någon påse. Det är svårt att slappna av. Det är tråkigt om det ska behöva hända någonting allvarligt innan de gör någonting åt problemet. Det kan inte vara bra för verksamheten om min flickvän eller någon annan dör.
–– Jag är så glad att Adam försöker göra det bättre för mig. Han är verkligen kärleksfull och omtänksam och det är så bra att han förstår hur allvarlig min allergi är.
–– Jag tycker att det är en mänsklig rättighet att kunna befinna sig i offentliga miljöer och det är inte Jasmins fel att hon har en nötallergi. Jag vill inte att hon ska må dåligt över det och jag tänker inte låta det hända henne någonting, säger Adam och pussar Jasmin på kinden.

Jasmin Horn, 17 år.
Bor i Älvkarleby. (Hon håller precis på att flytta från Gävle.)
Går Vård- och omsorgsprogrammet.
Allergisk mot alla sorters nötter, pälsdjur, morötter, tomat laktos och nästan all frukt utom citrusfrukter

Adam Jonsäll, 18 år.
Bor i Edsbyn.
Går Samhällsprogrammet.
Inga allergier.

Text Pernilla Wahlman