EFTERLYSNING!

HUR MÅNGA GÅNGER har jag behövt stoppa folk från att ge min unge laktosfri mjölk? Hon är allergisk mot komjölksprotein och äter dessutom veganskt, kom igen!

Hej, igen!

HUR MÅNGA GÅNGER har jag fått säga till släkten att NEJ! Det räcker inte att du dammsög hemma i morse! Vi kan inte komma hem till er där det bott hund dom senaste trettio åren ändå, och NEJ, det är inte för att vi VILL KRÅNGLA!!!
Nån som känner igen?
Jag är så himla nyfiken på hur du, som är allergiker och läser detta, bemötts just på grund av din allergi. Jag vill ha anekdoter, små historier och gamla minnen. Kanske utspelar det sig på en restaurang, på släktträff, hos vänner eller till och med hemma? Har folk suckat, inte fattat alls, himlat med ögonen, skällt, insinuerat att du ljuger? Har du fått andnöd av maten trots att dom LOVADE att den skulle vara äggfri? Har du efter en lång utläggning på telefon med hotellet ändå fått ett rökrum?
Jag vill höra det värsta, dråpligaste, mest udda du (eller nån du känner) upplevt. Kort, långt, gammalt eller nytt, allt välkomnas.

PS: Snart gör jag en ny efterlysning, men då ska det handla om alla dom där gångerna när folk varit gulliga, hjälpsamma och mysiga. Men först: det roligt, störigt, irriterande och jobbiga!

28 Responses to “EFTERLYSNING!”

oktober 17, 2017 at 2:16 e m, Catharina said:

Oj vad jag känner igen mig…. Hoppas det var värre förr…. Mamma fick nog slita ont. Numera vet mina vänner (de med pälsklingar) att jag får betala dyrt efteråt om jag kommer dit även om jag preppar mig med medicin innan. Och de förstår varför vi helst bör ses ute. Och de har vett att inte be att få ta med sin pälskling hem till oss. Eller till kontoret (om kollegor).

Men hände ofta förr….isses…
-” Men det är ju bara liiite ägg i?”
(Ja, fst nu är ju jag väldigt allergisk mot just ägg så det hjälper liksom inte hur lite det än är…)

Eller min favorit:
-” Men det är ju en så liiiten hund?”
(sagt om normalator golden i icke-hund-kupe).

Ibland blir man bara så trött…

oktober 24, 2017 at 3:04 e m, Kitty said:

Haha! Underbart det där med den lilla hunden!

oktober 17, 2017 at 2:40 e m, ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ said:

”Du kan klappa min hund/katt/häst hen är jättesnäll.”
”Jag vet flera som varit allergiska men köpt katt så försvann allergin”
”Man kan äta nötter, jag har läst om folk som gjort det utan problem”
”Allergi? Ja tänk alla dieter som finns. Jag känner en som äter LCHF”
”Jag vet folk som blev av med sin allergi när de blev veganer, LCHFare, 5:2-are…”
”Astma och allergi? Lite snuva har ingen dött av”.

Jag är 33 år och varit allergiker så länge jag kan minnas. Astmatiker sedan 3-4arn men obehandlad tills jag var 15.

oktober 24, 2017 at 3:05 e m, Kitty said:

Sån himla bra och träffande lista! Får jag sno den till ett inlägg??

oktober 17, 2017 at 3:26 e m, Skåningen said:

Min dotter är allergisk mot hund. Då vi bor 30 mil från mina föräldrar innebär det att de oftast övernattat när de kommer på besök. Båda mina föräldrar (de är båda omgifta) har hund. Min mamma har fullt accepterat vårt beslut att de inte får ta med hunden till oss men min pappa ser det som att om vi nekar hans hund tillträde till vårt hus så nekar vi honom.
Han menar att deras hund är en ”allergihund” och att de som blir allergiska av hand hund hittar på (inkl min bror).
Eftersom vi står fast vid att vi inte kanta in en hund i vårt hem så har våra barn ingen relation till sin morfar.

oktober 24, 2017 at 3:07 e m, Kitty said:

Vad sorgligt! Och att han lägger det på er när det faktiskt är hans ansvar och val. Vuxna kan vara som små kids ibland, eller värre. Vilken förlust! Det där med allergihundar, hur många gånger har jag hört det egentligen?!

oktober 17, 2017 at 6:08 e m, Cecilia Pettersson said:

Jo, det gäller maten på skolan. Dotterns mat måste vara ägg, laktos, avocadofri. Dottern då 9 år hade ont i magen nästan en hel termin med lös mage. Under sommarlovet och jullovet var hon symptomfri. Jag bokade möte m skolan och skolsköterska och biträdande rektor tyckte att jag skulle boka tid för allergiutredning på Huddinge sjukhus. Tillade att hon är väldigt väl utredd efter otaliga besök och utredningar under flera år. Jag påtalade att skolan även måste se över om det fanns brister i rutinerna eftersom dottern var symptomfri under lov. De stod på sig. Besöket på allergimottagningen resulterade i att allergimottagningen konstaterade att dottern var väl utredd och att de inte kunde bidra med så mycket mer samt mer frånvaro från skola och jobb. Någon månad efteråt frågade dottern kocken om maten var laktosfri varpå kocken svarar att de inte fått info om att hon har laktosintolerans. Så klart resulterade det i ett bestämt mejl från mig till skolsköterskan och biträdande rektor där jag deklarerade att jag uppfyllt mina åtaganden vad gäller att utreda dotterns allergier och att jag inte kan ansvara för skolans åtaganden att följa upp rutiner och servera henne mat som inte gör henne sjuk. Skolsköterskans svarade att hon inte ville kommunicera m mig utan att kommunikationen fick gå via biträdande rektor. Har aldrig varit otrevlig mot henne förutom det jag skrev ovan. Hallå! Hon har ju faktiskt varit del i att mitt barn var sjuk i ett över ett halvår förutom vid lov. Skulle egentligen vilja skrika i hennes ? hur hon borde ha skött sitt jobb. Jag hade velat skrika så högt att hon tappade hörseln, men nej det gjorde jag inte. Jag höll god min. Ändå var det hon som blev förnärmad när jag postade ut skolans brist i ansvarstagande.

oktober 24, 2017 at 3:09 e m, Kitty said:

Men Ojojoj! Det är så himla upprörande! Får jag låna din text till ett inlägg framöver? Massa kramar ich bra kämpat!>

oktober 17, 2017 at 6:20 e m, Linnéa said:

Min bror är jordnötsallergiker. Har flera gånget på fik varit med om att man med samma tång tar fika bröd med och utan nötter, detta skulle för min bror kunna hamna om liv och död.

oktober 24, 2017 at 3:10 e m, Kitty said:

Det är så galet. Jag känner igen detta. Just jordnötter borde väl folk ha fattat vid det hör laget? Eller?>

oktober 17, 2017 at 6:41 e m, Linda said:

Den här hunden är allergifri, du kan komma hem till oss/ klappa den.

Men ”den och den” kan klappa min hund utan problem så det är ingen fara….

Ja jo tjena så fungerar ju allergi visst… ?

oktober 24, 2017 at 3:11 e m, Kitty said:

Men åååååååhhhhh!!!!!!!! Har hört tusen gånger, lika jobbigt varje gång.>

oktober 17, 2017 at 6:53 e m, Johanna said:

”Bästa” svaret jag fått när jag frågat om innehåll i fikabröd ”-Nej den innehåller inga nötter utan bara nougat”.
En annan icke genomtänkt kommentar i brist på kunskap är ”-Ja förr i tiden hade man inga allergier”. Själv är jag 47 och min mor och mina morföräldrar hade lika mycket allergi de trots uppväxt på landet. Inte har det hjälpt att jag sprang barfota i komockor och lekte i ladugården som liten heller. Känns som om en del tror att det är hypokondri. Bra då att EpiPen hjälper mot hypokondri 😉

oktober 24, 2017 at 3:12 e m, Kitty said:

Jag fattar inte varför folk håller på så där, att liksom förminska och faktiskt förlöjliga. Så jäkla tröttsamt!>

oktober 17, 2017 at 7:38 e m, Katrin said:

”Nyser det gör vi alla. Det kliar i min näsa också. Vi har också det.”

Har blivit doftöverkänslig rejält.
Svårt att stå i kö etc. Om någon håller i min dotter med (parfym, parfymerat tvättmedel/sköljmedel, deo) så måste jag tvätta hennes kläder 2 ggr i maskin. Hela henne (ibland håret 2 ggr). Och mina kläder.
Etc. Först bränner det, sen kliar det, sen nyser man och hostar, snyter sig 1000ggr, blir hes, tungandad. Och det kan hålla på i 6-9 timmar. Flera dagar efteråt är man extra känslig.

Det är som att man ej blir trodd. Att man bara är ”känslig/känner efter”

oktober 24, 2017 at 3:14 e m, Kitty said:

”Doftallergi, finns det? Är det som elallergi, typ? Det finns nämligen inte. Det har jag läst.” Hört i hiss i veckan. Så tröttsamt!

oktober 17, 2017 at 8:14 e m, AnnMari said:

Vi har ett lager med okunnigt bemötande ? Exempelvis den mjölk och äggfria baket på fritids som resulterade i allergiskreaktion då personalen (pedagog 50+) svarar förvånat när vi undrar vad bulldegen innehöll ”… ja och så hade jag i lite kesella, och nu när jag läste på förpackningen så var det tydligen mjölk i den men det var ju bara lite” ?

Men favoriten är kökspersonal som efter en anafylaxi pga quorn (sonen tål inte ägg) försvarar sig med att quorn innehåller äggviteprotein Då vi skrivit att han var allergisk mot ägg och inget om äggviteprotein så trodde hon att äggviteprotein var okej. Logiskt!? Ägg finns nog inte i äggviteprotein… eller? ?

Eller restaurangen som trodde att glutenfritt per automatik gick bra till en mjölkallergiker, det kunde ju varit en bra tanke att läsa på innehållsförteckningen. Hoppas att kaskadspyan, miljökontoret och polisutredning fick dem att läsa nästa gång.

Mat är på liv och död för många. Ser framemot att dela positiva exempel också ?

oktober 24, 2017 at 3:15 e m, Kitty said:

Hej! Får jag låna kommentaren till ett inlägg längre fram? Just för att belysa att det är på liv och död? Kämpa vidare!>

oktober 18, 2017 at 3:39 e m, C said:

-Har ni något glutenfritt?
-Ja den där tårtan är glutenfri
-är du säker på det *något skeptisk röst*
-ja den är vegansk

Vi har en ständigt återkommande diskussion att förklara för människor i vår omgivning att sonen inte tål mjölk…. ”inte ens laktosfri!” Och jo, bullar smakar ta mig fan samma sak oavsett om det är smör eller växtbaserat alternativ i………. Vi har dessutom precis konstaterat att vår yngsta inte tål ägg. Då är vi ”jobbiga” för att våra barn ”inte tål saker” för då kan ju inte fika när vi hälsar på. ?????????

oktober 18, 2017 at 7:39 e m, Lena Andersson said:

Känner igen det du beskriver mycket bra.>

oktober 24, 2017 at 3:16 e m, Kitty said:

Känner igen, suckar och blir trött. Folk, alltså! Hehe.>

oktober 18, 2017 at 7:37 e m, Lena Andersson said:

På pizzerian: varför köper du bara tre pizzor fast ni är fyra i familjen? Min son är superallergisk mot mjölk. Gapskratt bakom disken. Personalen pratar med varandra på okänt språk, och har jättekul. Slutkommentar: Du, vi har ingen mjölk i våra pizzor.

En annan story: frågar på restaurangen, är det nötter i kladdkakan. Svar nej. När kladdkakan serveras så är den strösslas med pistagenötter.

Har många historier från förskola och skola, okunskap och attityder, som faktiskt nästan dödat min mjölkallergiker son vid flera tillfällen. ?

Lena i Uppsala

oktober 24, 2017 at 3:17 e m, Kitty said:

Fasen alltså! Ju mer jag läser desto mer inser jag att vi behöver göra nåt! Några förslag?>

oktober 19, 2017 at 10:49 e m, Kattis said:

Inte en allergi, men ang. specialkost.
Vi är vegetarianer, jag och min pojkvän.
En äldre vän till familjen fyllde år och hade bjudit hem oss alla på fika.
Först ut på menyn var smörgåstårta.
På garneringen var det skinka, och jag tänkte att det ju går att plocka bort, även om jag hade föredragit att den inte legat där alls.
Någon frågade vad det var i, varpå kvinnan som fyllde år räknade upp allt och avslutade med ”Och leverpastej!”
Jag och min pojkvän tittade på varandra och jag sa ”Oj då, då kan vi inte äta den.”
Någon annan sa ”Just det ja, ni äter inte kött.”
Jag sa att det är sånt som händer och att vi kunde ta en frukt eller macka eller något sånt om dom hade.
Födelsedagskvinnan svarade: ”Men ni kanske kan göra ett undantag, bara idag! :)”

Haha!!
Oj oj.
Som att vara på en bantningsdiet och ta en kaka ”bara idag”. Så fortsätter vi som vanligt i morgon igen.

oktober 24, 2017 at 3:19 e m, Kitty said:

Jag har hört det där så ofta. Som allergisk vegan är jag ju dock långt mycjet krångligare än er. >

oktober 23, 2017 at 12:24 e m, Louise said:

Jag har glutenintolerans, och på universitet så var det en tjej som brukade tryck upp bullar i ansiktet på mig och säga är du inte avensjuk nu? Visst luktar det gott? Vill du inte ha lite? Bara en liten tugga?
Slutade med att jag tryckte upp en bit kött i ansiktet på henne för hon var vegetarian och ställde samma frågor till henne som hon gjort mot min under ett års tid.
Hon har sedan dess inte yttrat ett ord till mig

oktober 24, 2017 at 3:21 e m, Kitty said:

Haha! Och på universitetet, låter som förskolan. Hatar sånt där. ”Vissst blir du sugen nu?” och sånt. ORKA!>

oktober 26, 2017 at 2:07 e m, N. said:

Hej! Jag äter veganskt och är allergisk mot nötter. Det värsta hittills var på julbord på Hermans restaurang här i Stockholm för ett par år sen. Där har de en allergipärm som de snällt läste ur och visade mig ur vilka skålar jag kunde äta på buffén. Då kom plötsligt kocken ut ur köket och skulle fylla på mat. Då fick jag veta (alltså av en ren slump) att han inte hade brytt sig om allergipärmen utan haft på nötter även på andra maträtter!!! Om inte han hade råkat komma ut ur köket just då hade det kunnat gå riktigt illa. Sen dess äter jag inte där. Känns väldigt trist då jag gillar maten men har inte lust att hamn på sjukhus eller ännu värre :/
Det finns absolut fler såna här historier från restauranger och caféer som jag har besökt men detta tog nog ändå priset.

Comments are closed.