Sojagrädde och glutenfri mjölmix kan få matbluff-pris

Ett mjölkfritt gräddalternativ och en glutenfri mjölmix finns bland de fem produkter som nominerats i Årets matbluff. Ingen av dem innehåller vad de ger intryck av, enligt organisationen Äkta vara.

Det är konsumentföreningen Äkta vara som varje år anordnar tävlingen om årets matbluffar. Syftet är att lyfta fram varor och produkter som inte håller vad de lovar på förpackningen eller i marknadsföringen – och därför vilseleder kunden.
Bland förra årets nominerade fanns bland annat företaget Oatlys yoghurtalternativ Havregurt naturell, eftersom produkten till skillnad från vanlig yoghurt högpastöriseras efter att syrningen med bakteriekultur görs. Det innebär att bakterierna som tillsätts dör och därmed försvinner ett av skälen till att många äter yoghurt, menade Äkta vara, men fick mothugg från Oatly som i sin tur menade att företaget aldrig sagt att deras havregurt är en yoghurt eller innehåller levande bakteriekultur.

Mer palmolja än soja

Även i år finns en produkt som delvis riktar sig till mjölkallergiker bland de fem nominerade, nämligen Alpros Cuisine soya vispbar. Ett gräddalternativ som trots namnet till och med innehåller mindre sojabönor än företagets sojadryck, enligt Äkta vara, 2 procent mot 8. ”Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått med hjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne”, skriver organisationen.

Mjölet är en bakmix

En annan nominerad produkt är den glutenfria mjölmixen ”Semper gluten free Bovete & Teff mjöl”, där framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. Men det är i själva verket en bakmix, ”som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet”, enligt Äkta vara.
I dag, måndag, avslutas omröstningen i tävlingen och den 22 januari avslöjas vinnaren till antipriset.

Text Zandra Zernell Foto Äkta vara