Skölj bort pollenkornen

När pollensäsongen är som värst är det få saker som hjälper för den som är riktigt allergisk. Ibland hjälper inte ens allergimedicinerna, och biverkningarna kan vara jobbiga att hantera. Då kan det vara värt att prova att skölja näsan med koksaltlösning.

Det finns förhållandevis lite forskat om nässköljning, särskilt i Sverige, men det finns en undersökning på värnpliktiga där man kunde se att de som sprejade koksaltlösning i näsan varje dag under en period fick färre infektioner. Det finns dock en tysk studie som visar att allergiker som sköljde med koksaltlösning minskade sin medicinkonsumtion med över 60 procent, samtidigt som de tyckte att både livskvaliteten och de allergiska symtomen förbättrades med drygt 27 procent.
– Om du är pollenallergisk så blir reaktionen tuffare ju mer pollen du exponeras för, så sköljer man i förebyggande syfte blir det bättre, säger Matti Anniko, överläkare på Hötorgets läkarhus i Stockholm och pensionerad professor vid Uppsala universitet. Då sköljer du bort partiklarna från slemhinnan, så att de inte kan trigga igång den allergiska reaktionen.
– Nu finns det även andra produkter, där idén är att de lägger sig som ett skydd över slemhinnan. Jag tycker att tanken bakom den typen av preparat är bra, eftersom de är ofarliga. Steroider är vansinnigt effektiva, men de har biverkningar, säger Matti Anniko. Han tillägger också att om man vill kombinera sköljningen med nässprej sköljer man först med koksaltlösningen, och sprejar sedan, så att slemhinnan är ren från slem, och så man inte heller sköljer bort nässprejen.

Några gånger om dagen

Man kan också skölja om man är förkyld eller har problem med bihålorna.
– Har man en infektion är det skönt att bli av med slembildningar och krustor, så att man kan andas ordentligt, och det borde det göra det lättare för luften att nå slemhinnan, och därmed förhoppningsvis få den att läka bättre, säger Matti Anniko.

Finns det några risker?
– I teorin skulle man kunna skölja bort koagel som stoppar blödningen om man sköljer när man blöder näsblod, men det är knappast någon som sköljer samtidigt som den blöder.

Hur ofta är lagom att skölja? Kan man skölja för ofta?
– Det vanliga är två–tre gånger om dagen. Man kanske sköljer morgon och kväll, men man kan skölja hur långa perioder som helst. Det bildas ett naturligt slemlager på slemhinnans yta hela tiden. Det finns de som hävdat att det skulle kunna torka ut slemhinnorna om man sköljer i åratal, men det finns det inga bevis på, säger Matti Anniko.

Behöver man koka vattnet först om man gör egen koksaltlösning?
– Om du läser på internet finns det sidor där det står det, men min personliga åsikt är att det inte behövs. Jag förstår tanken – skulle jag till exempel hamna i Sydamerika så skulle jag göra det, men vi har så fint vatten i Skandinavien. Vi kan ju dricka vattnet, så jag kan inte se att vi ska behöva koka det för att skölja med det. Så länge du kan dricka det utan problem ska du kunna skölja med det.

Använder spruta

Amy Sørensen har använt koksaltsköljning kontinuerligt i ungefär ett år, och började med det för att hon ville klara sig utan mediciner när hon var gravid. 
– Jag har pollenallergi och allergisk rinit året om, som jag upplever triggas igång av lite allt möjligt. Jag har testat att skölja med en näskanna tidigare, men upplevde inte att det var något för mig då.
Då hon inte tyckte att nässprejer med koksaltlösning hjälpte tillräckligt, ville hon prova nässköljning igen, så hon provade att använda en annan typ av nässköljare – nu i form av en spruta.
–Det kan upplevas som lite obehagligt i början, precis som när man får vatten i näsan, men när man fått kläm på det så är det inte obehagligt längre.
Nu sköljer hon en till tre gånger om dagen året om, och tycker att det hjälper mot allergin.
– Men man ska ha realistiska förväntningar. Det tar inte bort allergin, men det underlättar. Den största förändringen märker jag på bihålorna. Jag har inte har haft en enda bihåleinflammation sedan jag började skölja. Det ska bli spännande att se hur bra det fungerar nu när pollensäsongen drar igång igen och jag inte har gravidnästäppa samtidigt.

Har du några tips till den som vill börja med nässköljning?
– Egentligen har jag inga andra tips än att testa– och att man testar att skölja några gånger innan man bestämmer sig för om det fungerar eller inte, säger Amy Sørensen.

FAKTA

Koksaltlösning är vatten med 0,9 procent koksalt (natriumklorid). Koksaltlösning innehåller samma mängd salt som vi naturligt har i kroppen, i till exempel tårar. Det gör att det inte irriterar nässlemhinnan och därför inte svider när du sköljer med det.
Du kan blanda egen koksaltlösning genom att blanda en tesked salt utan jod med 5 dl vatten.
Det finns särskilda kannor att skölja med, men det finns också en stor spruta som du kan köpa på apoteket. Det är mest behagligt att skölja med kroppstempererat vatten.
När du sköljer lutar du dig över ett handfat och sprutar långsamt in vatten i ena näsborren samtidigt som du andas ut genom munnen. Då rinner vattnet ut genom den andra näsborren utan att det rinner ner i halsen.

Text Susannah Elers Foto Anders Wiklund/TT

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php